Колко калций на ден е необходим, за да се спасят жените от остеопорозата?
Едва ли има човек, който да не знае, че остеопорозата е тихият, коварен убиец на костите. Първите симптоми на заболяването обикновено се изразяват в намаляване на ръста и започналото леко прегърбване на болния. Това привеждане на тялото и изкривяване на гръбначния стълб започват поради изтъняване на костните прешлени.

Острият, скърцащ звук, който издават костите при движение, неочаквано връхлитащата болка, тежестта в кръста, затруднението при навеждане или при вдигане на някаква тежест, са сигурните сигнали, че остеопорозата е “захапала” костите ви далеч преди да сте разбрали, че страдате от това заболяване.

“На петдесет и осем години съм и мога да се похваля, че съм запазила фигурата си стройна. Подвижна и енергична съм и затова и през ум не ми е минавало, че в един момент може да се окаже, че имам остеопороза. Но преди месец срещнах моя съученичка, която не бях виждала от десетина години. Останах изумена. Тя беше прегърбена и вече два пъти си беше счупила кост. Имала остеопороза и поради тази причина ходи с бастун и превита на две. Честна дума изплаших се. Как се открива това заболяване? Какви са симптомите, по които се познава?”, пита в писмо до в.”Доктор” 58-годишна столичанка.

Остеопорозата постепенно изяжда костите и това в много случаи се разбира при някое от счупванията на кост на крайниците. Около 20 процента от тях са на бедрената шийка и в повечето случаи се оказват фатални за живота на пострадалия поради последвалите ги медицински компликации, като образуването на кръвни съсиреци или пневмония при залежаването!

Не случайно в статистиката за смъртността сред жените, преминали менопаузата, фрактурите на бедрото са на дванадесето място. Половината от пострадалите стигат до летален изход. Не по-малко стряскащ е фактът, че две трети от жените със счупване на бедрената кост никога не се възстановяват напълно. Те не могат да се върнат към предишния си начин на живот и тъй като не са в състояние сами да се грижат за себе си, прекарват години наред в страдания.

Ако се възползва от превантивната медицина, всяка жена може да не влезе в печалната статистика на заболелите от остеопороза. Това, което трябва да направи, е да промени начина си на живот още преди да стигне до менопаузата. Единственият, доказан от медицината начин, жените да се спасят от остеопорозата е правилно провежданата естрогенна терапия.

Но заедно с нея лекарите препоръчват комбинация от няколко различни терапии, каквито са физическите упражнения и храните, богати на калций. Доскоро учените смятаха, че увредената от остеопорозата кост е загубена завинаги. Но извършените през последните години проучвания сред пенсионирани хора показват, че физическите упражнения могат да заздравят костите дори на хора, прехвърлили 80-те години. И така, голямата новина е, че никога не е късно да се опитаме да си помогнем и да спрем развитието на това коварно заболяване.

Колко калций е необходим на организма

“Интересува ме колко калций трябва да приема жената преди менопаузата, за да запази костите си напълно здрави. Аз съм на 68 години и си спомням, че когато съм ходила на училище, никога не сме говорили за костни заболявания. Вярно е, под строй ни водеха на профилактични прегледи, но никой не ни каза, че трябва отрано да се предпазим от остеопорозата и по какъв начин можем да го направим. Имам внучка на 14 години, но и тя не знае нищо за профилактиката на костните заболявания и затова искам тя да научи малко повече за профилактиката”, пише в писмо до “Доктор” друга жена, разтревожена за здравето си.

Според направените медицински проучвания дневното количество калций, което трябва да попада в организма на младите хора, е от 800 до 1000 милиграма. Дългогодишните проучвания обаче показват, че повечето жени поемат около 500 милиграма калций на ден, което е твърде недостатъчно. Освен това организмът на всяка жена има различна способност да абсорбира калция.

Съвременната медицина е на мнение, че преди менопаузата всеки ден трябва да се вземат около 1000 милиграма, а след менопаузата, ако не се провежда естрогенна терапия – до 1500 милиграма. Затова специалистите по хранене препоръчват борбата с остеопорозата да започне от 10 годишна възраст. Те препоръчват консумацията на храни, богати на калций – млечни продукти, консервирана сьомга с кости, сардини, скумрия, ядки, портокалов сок с добавка на калций, горчица, листни зеленчуци, ряпа, зелени листа от глухарче и други. Ако обаче се налага да се вземат допълнителни количества калций, непременно се прави консултация с лекар.

Източник: zdrave