Крушунските водопади – Място, което всеки човек трябва да посети (ВИДЕО)
„Думите не стигат“ би възкликнал поетът при вида на Крушунските водопади. Това е едно от най-красивите места в България. Толкова впечатляващо е това творение на природата, че просто не може да бъде описано, а само видяно. Девствена дива природа, чиста и непокътната от цивилизацията – това е мястото на Крушунските водопади. За да стигнете до тях, минавате по една чудно красива еко пътека с множество дървени мостчета и стълби. Наоколо ви обгръща гъста растителност, през която трудно се вижда дори пенливата река Маарата, покрай която криволичи пътеката.

Навлизайки навътре в планината, изведнъж пред очите ви се разкрива невероятната картина на уникалните Крушунски водопади. Цяла водна феерия от прагове, басейни, водоскоци, редуващи се докъдето погледа стига. Падащи от 15 метрови карстови скали, Крушунските водопади са неповторими по красота и въздействие. Пътеката продължава да се вие между образуваните езерца и падове, покрай речните бързеи и скалите, достига до карстови пещерни галерии и зали в тях. Крушунските водопади всъщност са най-голямата в България естествена водна травертинова каскада.

Продължавайки напред по еко пътеката, най-накрая се озовавате до пещерата, от която извира река Маарата – реката, която създава този красив воден спектакъл, наречен Крушунски водопади. Тук, до самия вход на пещерата, можете да се събуете и разхладите в прохладните тихи и спокойни води, преди да са се впуснали в своя бяг по карстовия скален масив надолу. Достигането до извора, до мястото, от където тръгват Крушунските водопади, е наистина необикновено преживяване, което спира дъха и остава своя отпечатък завинаги. Крушунските водопади е едно от най-живописните и красиви природни кътчета в България. Както подсказва името им, те се намират в един до скоро девствен регион на България – край село Крушуна, Ловешко. Малкото китно селце е разположено на около 30 км от Ловеч, в община Летница. Сравнително близо е и до Плевен – на 50 км.

Крушунските водопади са най-голямата водна каскада в страната – включват многобройни водни басейни, водоскоци и богато разнообразие от растителен и животински вид. Уникалната и магическа гледка на водопадите спира дъха на хилядите посетители, а местността може да се види в целия си блясък и красота през пролетта, когато се заражда новото начало и новия живот. Крушунските водопади, наречени още Маарата, представляват травертинова водна каскада, като по пътя на водата са образувани множество прагове. Най-големият водопад се спуска от около 20 метра височина, като се разделя на няколко по-малки. Местността наподобява на екзотичен остров и би била напълно непроходима, ако не беше създадена обезопасена екопътека, която води до върха, на който е разположена пещерата Водопада, даваща началото на живописните водопади.

Екопътеката пропълзава покрай бистрата и прохладна вода и се промушва покрай варовиковата скала наоколо. Тя дава възможност на многобройните посетители да се насладят на невероятна гледка: водопадите, стичащата се вода, множеството водни басейни и богатата растителност наоколо. Тази атмосфера създава усещането, че сте попаднали на някое екзотично място, описано в книгите или видяно във филмите.

Водата, която се стича по скалите наоколо, внася прохлада през горещите летни дни, които са най-предпочитани за посещение на местността и създава неповторима атмосфера на уют и спокойствие. Главния водопад се разделя на ръкави и оттам и на по малки водни каскади, които падайки, образуват много красиви карстови тераси. Освен основният водопад, каскадата включва още два по-малки водопада, като един от тях носи името Малката Маарата.  Благодарение на осеяната с множество пътеки местност, посетителите имат възможност да се изкачат до извора на водопадите и да достигнат до няколко пещери, които се намират в близост до Крушуна.

Тези пещери са Деветашката пещера, Горник и Урушка Маара. Въздухът е влажен, като всяка секунда милиони водни капки се вдигат и падат на земята.  За стотици години водната струя е издълбала хиляди прагове и неравности в скалите. Тя е оформила и малки езерца и басейнчета, които са изключително бистри – толкова бистри, че човек спокойно може да се огледа в тях. Водата на Крушунските водопади е оцветена в ярко синьо, което се дължи на разтворения травертин вътре. Това е вид варовик, който е пясъчен на цвят, но когато пуснат във вода, отделя син цвят. Среща се в топли минерални води или води, богати на калций, тъй като се получава чрез отлагане на калциев карбонат, характерен за такива извори.

Крушунските водопадите представляват най-голямата в страната водна травертинова каскада. Скалите са предимно от бигор, който е шуплест и има варовиков произход. Това именно обяснява защо са толкова издълбани от водата и образуват причудливи форми на повърхността, а под земята – красиви пещерни галерии с подземни езера.

 

Източник: УЧИТЕЛИ