Кръстова гора – мястото, където се случват чудеса
Карта на Кръстова гора. Къде се намира, местоположение, километри от Асеновград и София, надморска височина. По кой път се стига, маршрут. С. Борово. Нощувки, хотели, настаняване, цени. Манастир „Света Троица“. Дават ли нощувки, телефон. Защо я наричат „Родопската света гора“? Екскурзии. Чудесата на Кръстова гора. Безплодие. Легенда. История. Кога се ходи? Празник – Кръстовден. Поверия. Чудотворни камъчета. Какво трябва да знаем за Кръста. Ванга. Забележителности и снимки. Аязмото. Комплексът. Кръстов връх. Тройката Белинташ, Кръстова гора, Караджов камък. Лековита вода. Дървото на греха. Хотел „Варненци“. Литургия. Петъчна молитва. Кръщене. Филм. Книга.

Кръстова гора неслучайно е наричана една от християнските светини на страната ни. Познато е сред вярващите и като Българският Йерусалим. Мястото е обвито в мистерия и от години е свързвано с истории за редица чудеса, случили се на хора, които са го посетили.

Според най-силната легенда, в Кръстова гора е заровена част от кръста, на който е бил разпнат Иисус Христов. И местността дължи чудодейната си сила именно на този факт.

На мястото е издигнат и огромен кръст, който е поръчан специално от цар Борис и за който също се вярва, че притежава чудотворни качества.

Какви са чудесата, свързани с Кръстова гора, как се стига до там, къде можете да отседнете и да пренощувате – вижте всичко, което е нужно да знаете, за да направите пътуването си до Кръстова гора незабравимо, събрано от екипа на Chudesa.net в тази тема.

По кой път се стига, маршрут

За да стигнете до Кръстова гора, трябва да минете през Пловдив. От София това най-бързо става по магистралата. Удобството е, че това може да се случи в рамките на само един ден, ако сте твърде ангажирани и ви е трудно да отделите повече време.

Маршрутът е достатъчно удобен за пътуване както с автомобил, така и с автобус. От Пловдив трябва да се отделите за пътя, който води към Смолян и Пампорово. Малко след това ще видите и пътните табели за Кръстова гора, които ще ви ръководят.

Имайте предвид, че някъде около Белица пътят се стеснява значително и особено покрай Кръстовден е доста натоварен, затова е препоръчително да карате по-бавно и внимателно, тъй като има коварни завои, при които липсва всякаква видимост.

При желание, от Кръстова гора можете да посетите и намиращите се в близост Белинташ и Караджов камък, които ще разгледаме подробно в една от следващите точки.

Къде се намира, местоположение, километри от Асеновград и София, надморска височина

Както се вижда и от вградената карта, Кръстова гора се намира на приказно място, в самото сърце на Средните Родопи, на 1545 метра надморска височина. Намира се на 45 километра на юг от Асеновград и на около 160 км от столицата София.

За да се стигне до там, се минава и през китното селце Борово, което привлича туристите със спокойствието и неповторимата си природа (вижте картата в края на публикацията!).

С. Борово

До Кръстова гора се стига през село Борово

Село Борово е китно селце, разположено в Средните Родопи, през което трябва да минете задължително, ако искате да стигнете до Кръстова гора. Както се подразбира от името му, то е кръстено на вековните борови гори, които го заобикалят.

Селцето предлага уютни къщи за нощувки за туристите, които искат максимално да усетят магията на Родопите и да се потопят в приказната атмосфера на природата на планината.

Освен Кръстова гора, в непосредствена близост до село Борово е и ловният резерват Кормисош, който напълно заслужено има славата на един от най-добрите по рода си в цяла Европа.

Освен това посетителите могат да видят и биосферния резерват Червената стена, който пък е част от списъка на ЮНЕСКО.

Над селото са разположени и два наистина забележителни природни феномена – Карлуковският камък, който изглежда като каменна гора, и Орелова скала. Които заедно буквално спират дъха, особено наблюдавани при залез слънце.

Нощувки, хотели, настаняване, цени

Заради огромният наплив от туристи и вярващи, местността предлага голям избор от хотели и къщи за гости, в които желаещите могат да отседнат за няколко дена, за да успеят да разгледат всички чудеса на Родопите, начело с Кръстова гора.

Само село Борово, което е в непосредствена близост до местността, е пълно със семейни хотели и къщи за гости, които целогодишно предлагат комфортно настаняване. Повечето от тях са решени в традиционен битов стил, за да усетите максимално историята и природата на Родопите като в същото време предлагат и всички удобства, характерни за съвременния човек кто цифрова телевизия и безжичен интернет.

Цените са горе-долу идентични и са от порядъка на 17-22 лева за легло. Като за деца те обикновено са на половина, а за малки дечица и бебета настаняването е безплатно.

Имайте предвид, че покрай празниците Кръстовден и Еньовден, когато обичайно има сериозен наплив от вярващи, настаняването е по-трудно, тъй като местата за нощуване се пълнят по-бързо и е нужно да направите резервацията си по от рано.

Манастир „Света Троица“

Манастирът Света Троица е самото сърце на Кръстова гора. За него се говори като за едно от най-светите места в страната като дори е сравняван с Йерусалим като значимост за вярващите.

Това се дължи най-вече на легендата, че именно тук е заровено парченце от кръста на Иисус Христос, на което мястото дължи чудодейната си сила.

Храмът в манастирския комплекс – Покров на Света Богородица, е единственият по рода си в България, в който се правят нощни литургии – всяка година на Кръстовден, точно в полунощ срещу празника.

Вярващите разказват, че нощем над манастира може да бъде видян огромен кръст, който обаче се явява само на хората с най-чиста и непокътната вяра.

Аязмото и дъбът в манастирския комплекс също са сред най-притегателните обекти за туристите. Клоните на дървото са така преплетени, че се вярва, че единствено праведниците могат да преминат през тях.

Дават ли нощувки, телефон

Манастирският комплекс Света Троица в Кръстова гора предлага и нощувки за желаещите да се докоснат максимално до чудодейната сила мястото.

Стаичките могат да поберат общо седем човека като цената е десет лева на човек за стаите с общ санитарен възел и 15 лева на човек за тези, които са със самостоятелен такъв.

Телефонът за връзка и резервации е 0889-501-879, а ако решите да се потопите максимално в атмосферата на обителта, все пак не забравяйте, че това е манастир, а не типичен хотел. И е нужно да се отнасяте с необходимото уважение и смирение по време на престоя си.

Защо я наричат „Родопската света гора“?

Освен като Българският Йерусалим, Кръстова гора е известна и като Родопската Света гора. Като причината за това е свещеният заряд, който мястото носи. Цялата местност е уникално съчетание между красотата на природата и наследството на вярата и религията.

Именно на това място са съчетани по неповторим начин една от най-големите светини за християните – Кръстова гора, светилището на траките Белинташ, а в непосредствена близост им още над 200 параклиса, 33 църкви и четири големи манастира – Бачковския, Горниводенския, Араповски и Мулдавски.

Точно този разнообразен религиозно-исторически пейзаж е в основата на наименованието на местността „Родопската Света гора“. Което е и името на един от най-популярните туристически маршрути, в който са обединени четири по-малки маршрута – Асеновград, пътят към самия манастир Света Троица, природата, посочените по-горе Свещени места.

Екскурзии

До Кръстова гора се организират екскурзии

Заради огромния интерес към Кръстова гора и прилежащите свети места, родните туроператори предлагат разнообразни пакети от екскурзии до местността като най-голям е интересът покрай Кръстовден.

Вярващите могат да избират между еднодневна екскурзия с автобус, както и екскурзии, които включват една или две нощувки.

Цените се определят именно от продължителността на екскурзията и варират между 25 лева до 40-50 лева на човек.

Доста често в цената на екскурзията до Кръстова гора е в включено и посещение на Бачковския манастир.

Чудесата на Кръстова гора

Както вече обсъдихме, силата на Кръстова гора е толкова голяма, че вярващите всяка година свидетелстват за чудеса, случили се след посещението им на святото място.

Разказите за чудотворни изцеления от болести са хиляди, а за едно от тях свидетелства свещеникът от манастира отец Аринински. Той разказва как преди няколко години парализирано малко момче било доведено в Кръстова гора от родителите си, за да потърсят помощ за бедата му.

Отец Аринински го отнесъл в непосредствена близост до огромния кръст и го напръскал със светена вода, след което му казал да стане и да целуне кръста. Точно това се и случило, а към днешна дата въпросното момче тича с приятелите си, сякаш никога не е имало проблем с краката.

Отново свещеникът разказва как сляпо момче е прогледнало, а саката ромка е проходила след като прекарали една нощ при кръста.

Анифе от село Борино разказва, че за пръв път посетила Кръстова гора през 1996 година, когато била диагностицирана с тежка бъбречна недостатъчност и постоянно страдала от тежки болки. От тогава насам жената не пропуска да преспи на Кръстовден под открито небе на святото място, а от болките й няма и следа.

Димитър Таков отишъл в Кръстова гора с надежда да намери изцеление за проблема с очите на дъщеря си, която почти била загубила зрението си вследствие на възпаление на очите. След като измила очите с водата от мястото, момичето заявило, че болката й отминала.

След още два часа повторили процедурата, а след още толкова потретили. Днес, пет години по-късно, младата девойка няма никакви проблеми със зрението.

Същият този мъж разказва как точно на Кръстовден той и дъщеря му видели как се товаря небето нд Кръстова гора и от него избликнала ярка светлина.

Безплодие

Вярващите са убедени, че освен редица болести, престоят на Кръстова гора цери жените и от безплодие. Най-удачно е за тази цел да се преспи под открито небе със сърце, пълно с вяра. Носете си дебели одеяла и дори палатки, тъй като нощем става доста студено.

За силата на Кръстова гора в излекуването на жените от безплодие свидетелства Дарина от Бургас, която разказва, че лекарите заявили на снаха й, че никога няма да може да забременее по естествен път.

Нещо повече, младата жена на два пъти не успяла да забременее и след процедури ин витро. Отчаяна, тя отишла на Кръстова гора и прекарала нощта там, с надежда да се изцели от безплодието. И към днешна дата се радва на здраво момченце на пет месеца.

Легенда

Най-голямата легенда, свързана с Кръстова гора е, че на това място е заровен част от кръста, на който е бил разпнат Иисус Христов. И благодарение на него местността притежава изцелителни сили.Самата реликва е била достъпна за вярващите до 15 век, когато турците нахълтали в това свято място и го разрушили. Но монасите все пак успели да укрият кръста в една от пещерите в околностите. Той не открит и до ден днешен.

Има и друга легенда, свързана с мястото. Според нея майстори са оставили кръста на монасите в мястото, след като го получили от съпругата на султана. Която била с български произход и ценната реликва се предавала в рода й от поколения.

Султанът обаче се разгневил и изпратил потеря да върне частицата от Христовия кръст. Те обаче не успели да я намерят.

История

Кръстова гора и манастирът Света Троица са основани още през 11 век, когато България е под Византийска власт. Тогава наместникът на империята – грузинецът Григорий Бакуриани, основал първо Бачковският манастир, в който занесъл частицата от Христовия кръст.

В местността Кръстова гора, известна по онова време и като Градище, се намирали мандрите на сградите за живеене на Бачковския манастир, а с нарастването на хората, прииждащи от цялата империя, се наложил строежът на втори манастир, а именно – Света Троица. Който започнал да обединява около себе си вярващите, а след няколко години Бакуриани подарил на манастира и частицата от кръста, вградена в икона.

В началото на 15 век турски орди нахлули в мястото и започнали да безчинстват. Уплашените монаси успели да скрият иконата с кръста малко преди манастирът да бъде нападнат и те самите изклани.

Кога се ходи?

На Кръстова гора може да се отиде по всяко време на годината, стига вярващите да имат желание. По принцип е прието това да се случва на Кръстовден, когато обаче е толкова пълно с хора, че буквално няма място на поляната.

Друг обичан празник за посещение на Кръстова гора, е Великден, когато от Бачковския манастир вадят Чудотворната икона на Света Богородица.

Празник – Кръстовден

Най-често миряните се събират на Кръстова гора, за да посрещнат един от големите християнски празници – Кръстовден, който е на 14 септември.

Според традицията в нощта преди празника вярващите пристигат в местността, за да преспят под открито небе на поляната до манастира Света Троица и по този начин да получат Божията благословия. А болните се надяват на изцеление. Въпреки, че доста често времето на Кръстовден е лошо, на поляната винаги се събират хиляди вярващи.

Поверия

Според поверието вярващите трябва да преспят под открито небе, за да се излекуват от болките си.

Чудотворното изцеление ги спохожда докато спят, а именно в сънищата им се явява как точно да се отърват от болестта си. Единственото условие е да запомните всичко, което сте видели на сън.

Чудотворни камъчета

Вярващите са категорични, че дори и камъчетата, които са разпилени навсякъде из Кръстова гора, са чудотворни. Заради което вярващите ги събират като мощни талисмани, които да отнесат в домовете си, за да им носят здраве и да ги предпазват от зли сили.

Според поверието, всяко едно камъче в местността, дори и най-малкото, е белязано с кръст. И притежава чудотворна сила.

Какво трябва да знаем за Кръста

Огромният кръст на Кръстова гора също е свързан с прелюбопитна история за целебната сила на мястото.

Кръстът е дар от цар Борис III, след като сестра му Евдокия оздравяла от епилепсия, след като прекарала един месец на Кръстова гора.

Съветът бил даден на монарха от Петър Дънов, който, след оздравяването на княгинята, го посъветвал да поръча кръст с точно тегло от 66 кг, който да бъде поставен там. В знак на почит и благодарност за излекуването на Евдокия.

Мястото на кръста също не е избрано случайно. Когато дошъл моментът за поставянето му, на хълма кацнали два бели гълъба, което било ясен знак, че той трябва да бъде сложен точно там. Към днешна дата този кръст е поставен в църквата, а на негово място и изграден нов, още по-голям.

Ванга

Ванга също е била наясно със силата на Кръстова гора, като дори определя мястото като един от енергийните центрове на света. Откъдето ще започне силната енергийна промяна за целия свят, а хората ще превключат към следващо, много по-хармонично съществуване.

Забележителности и снимки

Кръстова гора от край време е притегателно място за туристи не само заради чудотворната си сила, но и заради уникалните природни забележителности, които могат да се видят в непосредствена близост. Сред тях са водопадът Гюмберджията, скалният мост Шапран дупка, Караджов камък, Белинташ, Бачковският водопад и Бачковският манастир.

Аязмото

Аязмото е място, от където избликва вода, за която се вярва, че е жива вода и цери всякакви болежки. В Кръстова гора се намират два такива извора, наречени Гълъбичката и Очното. Вярващите си пълнят от тях бутилки със свята вода, която да занесат в домовете си.

Сред историите за чудодейно излекуваните хора е пълно с такива, които разказват как са се отървали от болежките си след като са се измили с вода от един от двата извора.

Комплексът

Както вече споменахме, Кръстова гора и Света Троица всъщност са манастирски комплекс, който целогодишно привлича хиляди вярващи, които се стичат там, за да бъдат благословени със здраве и успехи.

Комплексът предлага и места за нощувки за желаещите, които все пак не бива да забравят, че се намират на свято място, а не в обикновен хотел и да се отнесат с необходимите респект и почит.

Кръстов връх

Кръстова гора е разположена в непосредствена близост до Кръстов връх в планината Родопи, който всъщност е дал и наименованието на местността.

Според една от легендите пък, частицата от Христовия кръст била предадена на монасите от обителта именно на този връх.

Тройката Белинташ, Кръстова гора, Караджов камък

Още древните траки са вярвали, че тройката Белинташ, Кръстова гора и Караджов камък крие уникално силно енергийно поле, което притежава чудотворна сила. Тази триада е известна още като камъкът на живота (Белинташ), върхът на Бога (Кръстова гора) и Камъкът на мъртвите души (Караджов камък).

Това уникално по рода си триединство създава толкова мощно енергийно поле, че ти буквално няма аналог.

И благодарение на него в местността се случват чудотворните явления, които до ден днешен не могат да бъдат обяснени от нито един учен, въпреки множеството опити за това.

Лековита вода

В непосредствена близост до поляната на Кръстова гора се намира и изворче, за което се вярва, че е лековито. Затова вярващите, след като преспят една нощ на поляната, трябва задължително да пият от водата му, за да са сигурни, че ще бъдат напълно здрави и ще се отърват от оплакванията си.

Дървото на греха

Дървото на греха в Кръстова гора опрощава грехове

В непосредствена близост до аязмото Гълъбичката, расте и т.нар Дърво на греха. Чийто клони са толкова огромни и оплетени,че преминаването през тях е изключително трудна задача.

Вярва се, онези, които все пак успеят да минат през оплетените му клони, ще получат опрощение на греховете си.

Хотел „Варненци“

Семеен хотел „Варненци“ е сред хотелите в село Борово, в които туристите могат да отседнат по време на екскурзията си до Кръстова гора. Освен, че предлага уют и комфорт на достъпни цени, хотелът се намира само на 15 км от Ловното стопанство Кормисош, където желаещите могат да видят цялото богатство на животинския свят на Родопите. Както и единствения в страната развъдник за мечки.

Литургия

Уникалното на Кръстова гора, освен чудодейната сила на мястото, е фактът, че манастирът е единственият Божи храм в страната, в който се отслужва литургия всеки петък в полунощ.

Освен това се правят служения и всеки ден в седем и половина сутринта, а на празниците и в неделните дни се отслужва и Божествена Света литургия, която задължително е от осем часа сутринта.

Петъчна молитва

Както вече отбелязахме в предходната точка, всеки петък в манастира на Кръстова гора се отслужва литургия, съвместно с петъчна молитва. Като за желаещите да присъстват, се организират специални екскурзии от близкото село Борово.

Кръщене

На Кръстова гора се правят кръщенета, които по нищо не се различават от кръщенетата в другите манастири в България. Необходимите неща са си стандартните, нужно е единствено да се договори точния ден и час със свещеник.

Филм

Онлайн пространството е пълно с филми, документирали както красотите, така и чудесата, случили се на Кръстова гора.

Все пак сред най-известните си остава филмът в памет на Михаил Шапкарев, по чийто архитектурен проект е изграден част от комплекса „Кръстова гора“.

Книга

Сред най-известните книги за чудотворното място е „Чудесата, станали на Кръстова гора“. В която, както си личи от заглавието, са описани историите на хора, изцелили се след посещение на местността.

„Родопският Йерусалим“ също е друга популярна книга за Кръстова гора и също описва реални случки и събития от името на хората, които са ги преживели.

Карта на Кръстова гора

Кръстова гора е разположена в Средните Родопи, насред гората. Мястото се намира в близост до Пловдив – на 60 км и Асеновград – на около 45 км. В непосредствена близост е село Борово – само на 6 км.

Източник: chudesa