Куркумата е мощна и супер здравословна подправка, която е предмет на повече от 7 000 различни изследвания
Куркумата е мощна и супер здравословна подправка, която е предмет на повече от 7 000 различни изследвания.

Една голяма част от тях са проведени и публикувани от Националния институт по здравеопазване на САЩ и вие трябва да знаете, че има много добра причина за това – това мощно и невероятно подправка се използва от древни култури, далеч преди това, което е описано в историята.

Учените желаят да разберат защо е използвана, за какво е използвано и всички различни случаи, при които е направено. Състоянията и заболяванията, които се лекуват с тази подправка, варират от рак до високо кръвно налягане, от артрит до известно разпадане, депресия и защита на кожата от вредните ултравиолетови лъчи.

Експерти твърдят, че най-значимото и най-мощното съединение на куркумата с лекарствената стойност е куркумина!

Куркуминът е мощен антиоксидант, който сякаш знае точно къде се нуждае и се бори с токсините отвътре и отвън.

Куркумата е и универсална подправка, която може да се добави почти към всичко, осигурявайки специфичен остър вкус.

Тази невероятна подправка е доказала, че е не по-малко ефективна от фармацевтичните продукти, предназначени да се справят със същите неща – без странични ефекти (и без разходи).

Ако използвате едно или повече от тези неща, може да се замислите за добавяне на куркума към менюто си и за отстраняване на опасните химикали на заден план.

1. Противовъзпалително средство

Ние всички знаем, че, за съжаление, има много рецепти и безброй противовъзпалителни средства, които редовно се прилагат, включително стероидни и нестероидни средства, целекоксиб, тамоксифен, фенилбутазон и ибупрофен. Но вие ще бъдете изумени, когато ви кажем, че туркумата действа толкова добре и дори по-добре от всички тях.

Когато се приема като противовъзпалително средство, комбинирайте куркума с черен пипер, за да се увеличи нейната биологичност. Колкото по-дълго тя остава в тялото, толкова повече време ще има, за да действа. Хроничната възпаление в организма е прекурсор на заболявания, един от които е рака. Доказано е, че куркумата инхибира растежа на туморите и раковите клетки и тяхното разпространение, особено на мозъка, простатата и случаите на рак на гърдата.

2. Аспирин (за разреждане на кръвта)

Експертите казват, че аспиринът, приеман като разредител на кръвта, дори в много малки дози (бебе аспирин), може да доведе до влошаване на стомаха на лигавицата, насърчаване на сърбеж и стомашно-чревни проблеми.

Това означава, че е необходимо да преминете към куркума, защото куркумата предотвратява слепването на тромбоцитите, което предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Когато се използва като аналгетик, куркумата е толкова ефективна, колкото аспирина или  други използвани болкоуспокояващи.

3. Кортикостероиди

Едно скорошно проучване, проведено от група китайски експерти, е установило, че куркуминът е ефективен като стероидното лекарство дексаметазон. В действителност, куркуминът е активно противовъзпалително и антибактериално средство.

4. Липитор / Аторвастатин

Може ли да ви зададем един прост въпрос – знаете ли какво представляват тези лекарства? Е, ние можем да отговорим на този въпрос за вас – статините са група от химични вещества, които са били предписвани за регулиране на нивата на холестерола. Но патентът за Липитор – финансово най-успешният от тях-изтече през 2011 г., броят на съдебните дела, заведени срещу неговия производител Pfizer е достигнал хиляди.

Липитор и други статин-лекарства могат да намалят липопротеините с ниска плътност (LDL холестерол) в кръвта, но при много хора, произтичащите от това заболявания са по-лоши: болест на Алцхаймер, рак, чернодробна недостатъчност, и АЛС (амиотрофична латерална склероза, болест на Лу Гериг).

Холестерола в кръвта е лесно управляем чрез диета. И чрез контролиране на холестерола, куркуминът предотвратява атеросклероза (втвърдяване на артериите), намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Дори ниска дневна доза куркумин понижава LDL и общия холестерол.

5. Метформин (при Диабет)

За да бъдем честни с вас, наистина мислим, че ще бъдете шокирани, когато ви кажем, че в контролирането на диабета, куркуминът е 400 до сто хиляди пъти по-добър, отколкото метформина. Той действа чрез намаляване на нивата на глюкоза в кръвта. Това е наистина невероятно, нали?

6. Оксалиплатин (при химиотерапия)

Вие също трябва да знаете, че куркуминът действа по-добре от тези трудни за произнасяне изкуствени химически препарати при лечението на колоректален рак: “куркуминът може да бъде използван и в терапевтични режими, насочени срещу рак на дебелото черво и се предполага, че в комбинация с оксалиплатин може да повиши ефикасността на последния. Според авторите “Интересно е, че куркуминът може да повиши ефикасността на лекарството. Ако куркуминът действа и се приема по-добре от организмаи и няма странични ефекти, защо ни е нужен оксалиплатин”?

7. Прозак / Флуоксетин и имипрамин (антидепресанти)

Да, тази невероятна подготовка е по-силна и много по-ефективна от Прозак при лечение на депресия: “куркуминът може да се използва като ефективен и безоп

Източник:  За Жената