Къща от 12 корабни контейнера в Андите е изключително архитектурно чудо
Наречена „Casa Oruga“, тази къща в Сантяго де Чили е построена от 12 транспортни контейнера. Проектиран от архитект Себастиан Ирасабал, домът е поръчан от колекционер на образци на изкуството и е разположен на планински склон с изглед към града и магически надиплените хълмове на Андите. Лесна за сглобяване, екологична и хитра, къщата се радва на много естествена светлина и много чист въздух от планинските върхове.

 

Casa Oruga лежи върху планинския склон в покрайнините на Сантяго де Чили. Напълно вградени в местния пейзаж, тези ръждиво-кафяви „кутии“ от желязо ще стават все по-ръждиви с времето, приближавайки се още повече до естествения червеникав нюанс на местните планини.

 

Макар че се състои от готови компоненти, домът е луксозен. Изграден е от пет дълги, 6 къси и един отворен контейнери. Те очертават своеобразен вътрешен двор с басейн.

Интериорът на Casa Oruga е модерен, светъл и просторен. Общите части са ситуирани в долната част на къщата и са „пълни“ с прозорци от пода до тавана, които разкриват невероятен пейзаж. Хитрото повторно използване на ръждиво-кафявите железни кутии не само е направил по-бързо изграждането на дома, но още веднъж напомня старата максима, че „това, което е боклук за едного, е съкровище за другиго“.

Източник: greentech