Личните лекари протестират! Искат увеличение на потребителската такса от 2,90 на 5,10лв!
Снимката е илюстративна

Столичните джипита искат потребителската такса да се увеличи от 2,90 на 5,10 лв. Освен това настояват за намаляване на административната тежест в работата им, съобщи за Дарик д-р Георги Миндов, председател на столичната колегия на общопрактикуващите лекари.

Потребителската такса за посещение при джипи отново да се обвърже като процент от минималната работна заплата, е едно от исканията на лекарите. Д-р Миндов припомни, че таксата за посещение при джипи е 2.90 лева вече поредна година – формирата е на базата на минималната работна заплата през 2012 година – 290 лв.

„През 2012 година за 290 лева можеше да си наемеш човек по 8 часа да ти работи. Сега можеш ли? Трябва да му дадеш 510 лв. И осигуровките си моите колеги ги плащат не върху 290 лева, а върху 510. И какво се получава – ние работим на цени от 2012 година. Дайте тогава да се върнем, ако искате в 2000 година! Няма как да просъществуваме така, това е нонсенс”, коментира д-р Миндов.

Друго искане на общопрактикуващите лекари е да се улесни процедурата, по която им се доплаща разликата в потребителската такса за пенсионерите.

„Чашата на търпението преля, след като въведоха без обществено обсъждане задължение да даваме отчети с номерата на касовите бележки за потребителските такси за пенсионерите. Има един номер на касовата бележка, който вече трябва да въвеждаме и отчитаме в края на месеца в здравната каса и министерството, след което да получим трансфер от министерството към касата, което се случва след неясен брой месеци. В момента пак ги бавят. Януари преведоха парите от септември до ноември. Сега още не са ни ги превели за декември”, оплака се председателят на столичната колегия на общопрактикуващите лекари.
Източник: Petel