Махат и Емилиян Станев от учебниците
По думите й това е недопустимо, защото писателят е един от големите класици в българската литература и един от най-превежданите български автори по света и днес. Тя припомни, че в чест на неговата 100-годишнина ЮНЕСКО обявява 2007 година за година на българския писател Емилиян Станев, като признание за приноса му в световната литература.


Според литературоведа доц. Владимир Донев, Емилиян Станев заслужава да бъде част от учебните програми защото би обогатил и утвърдил представата на българите за себе си. Той смята, че отпадането на произведенията се дължи на преструктурирането на програмите заради промените в Закона за предучилищното и училищно образование и новите степени, предвидени в него.

“Предполагам в министерството няма някаква целенасочена кампания за махане на класици на българската литература, но резултатът от новите програми е “изтръгването” последния класик в българската литература Емилиян Станев”, посочи той и допълни, че в творчеството си той обхваща историческата, социално-политическата, анималистичната и любовната теми.

Неговото предложение е Емилиян Станев да се изучава в шести клас със своето анималистично творчество, както и в 12 клас, в тематичния раздел “Любов” с повестта “Крадецът на праскови”.

Представителите на Националното сдружение “Емилиян Станев” , като носители на неговите авторски права и пазители на паметта му ще изпратят отворено писмо до Министерството на образованието и науката, в което ще посочат своите възражения и предложения, каза Радка Пенчева, цитирана от БТА.

Копие ще получат народните представители, както и местната власт. Къщата музей на писателя във Велико Търново е създадена през 1978 година, средно на година над 2500 ученици и любители на творчеството му я посещават, уточни уредникът.

Източник: glasove