Мая Манолова помогна на хиляди Българи да си вземат заплатите! Справедливостта възтържествува
Публикуваме текста от Facebook страницата на Мая Манолова без редакторска намеса:

Преди година и три месеца, когато се запознах с шивачките от Дупница и тяхното „модерно робство“ ситуацията изглеждаше безнадеждна. Изглеждаше сякаш няма какво да се направи, така че те да си получат честно заработените пари от некоректния работодател. Към днешна дата обаче успяхме да покажем, че се преборихме заедно. И успяхме да го направим и за много други хора. Победата на справедливостта е на тези смели жени, които ме научиха, че трябва да се боря докрай и да не се отказвам. Наистина направихме и невъзможното, защото да убеждаваш парламента е изключително трудна задача. Ужасно е как толкова очевидни човешки неща не могат да бъдат разбрани от тези, от които зависи решаването на проблема.

В крайна сметка обаче след много време, много нерви, много усилия и натиск успяхме да го постигнем, надявам се, и за хиляди други работници, които са в същата ситуация. Във всеки един момент, в който вървяхме по трудния път да накараме парламента да направи промени в закона, си представях именно шивачките от Дупница и как не мога да си позволя да застана пред тях и да им кажа, че справедливостта няма да възтържествува. Моментът, в който това не се случи, е един от най-хубавите ми, откакто съм омбудсман, за което искам да им благодаря сърдечно.

Във Фонда за гарантиране на вземанията на работници от фалирали предприятия има постъпили 4 500 заявления до този момент и продължават да постъпват нови. Обработени са заявленията и са изплатени дължимите възнаграждения на 166 души на стойност 150 000 лв. До момента фондът е превел около 400 000 лв. общо. Буквално през следващите седмици ще бъдат преведени още 3,5 млн. лв.

Нито един случай на „модерно робство“ не трябва да бъде оставян без достатъчно внимание, защото зад всеки един такъв случай стоят хора, които са работили честно и техният труд трябва да бъде заплатен. Големите победи се случват с малки крачки и малки постижения. Не трябва да оставяме ненаказано нито едно зло и непоправена нито една справедливост.