Мушкато или Пеларгония e много повече от цвете! Свойствата на това уникално цвете са невероятни
Мушкато или Пеларгония украсява много от первазите, но малко хора знаят на какво е способно това на пръв поглед незабележимо цвете. Неговите свойства са известни от векове, затова прочетете тази статия внимателно. Може би едно обикновено цвете, което поливате с вода всеки ден, да ви донесе повече добро, отколкото вярвате, че е възможно.

Това непретенциозно цъфтящо растение се равнява по красота с не толкова разпространените трудни за намиране цветя. В миналото с мушкато са украсявали всички первази по прозорците, но с времето неговата популярност намалява значително. Хората днес избират тропически лиани, монстери и орхидеи, кактуси, захвърляйки скучното мушкато, познато от всички през съветската епоха. В допълнение, много хора започнаха да си мислят дали то не е вредно и дали е възможно да продължат да го отглеждат в дома си. Нека да разберем заедно отговора на тези въпроси.

Ползи за душата

В действителност, всяко цвете има своя собствена аура и особено влияние върху другите заради енергията в дома, където расте. Мушкатото не прави изключение. Дали да запазите това цвете, трябва да попитате вашите баби. Те ще ви разкажат за това как то има забележителни свойства. Неговото присъствие допринася за възстановяването на положителната енергия в дома ви и за благоприятното финансово състояние на домакинството ви.

Становището на по-старото поколение

Фолклорна мъдрост, формирана от векове, гласи, че трябва да се слушат тези, които са получили знания директно от народните лечители. Те могат да кажат много и винаги биха ви посъветвали да си купите мушкато. Може ли това цвете да ви предпазва от болести, магии и да бъде като талисман? Разбира се, че е възможно и дори е необходимо. Въпреки това, трябва да се има предвид, че свойствата на това растение са разнообразни и може да донесе както полза, така и вреда.

Защо именно мушкато?

Разбира се, днес ние знаем, че неговите свойства се дължат не мистични характеристики и химичен състав. Нека да разгледаме по-подробно какво представлява мушкатото. Преди да решите дали да запазите това растение у дома, определете индивидуалните му характеристики. Запознатите хора казват, че то помага да се справите с всякакви болести – от обикновена настинка до рак. Трябва да се отбележи, че полза има от всички негови части: цвят, корени и листа. Те съдържат феноли, захароза, глюкоза и нишесте, както и витамини, въглехидрати, пигменти, фенол карбонови киселини и много други. Нека сега разгледаме как мушкатото може да се използва за добро здраве.

Полезните свойства

Реално е невъзможно да бъдат изброени абсолютно всички полезни свойства. Въпреки това нашата цел е все пак да се определи дали е добре или не да имате мушкато у дома! Така че нека да разгледаме как свойствата на това растение са отразяват на човешкото състояние. На първо място, то има антисептично, антибактериално и антивирусно действие. Това означава, че растението дезинфекцира въздуха и защитава вашето домакинство от много заболявания. В допълнение, малко хора знаят, че то може да се използва за лечение.

Лечебните свойства

Помага да се нормализира кръвното налягане, като е достатъчно да поставите листо от мушкато върху китката си. Растението стимулира притока на кръв и нормализира сърдечния ритъм. Може да се използва за лечение на остри респираторни инфекции и настинки като инфузия или под формата на пресен сок. Помага и при отоци. Просто поставете листо в ухото си. Цветето помага при остеохондроза и радикулит, при безсъние и мигрена, хронична умора, зъбобол, за лечение на нарушено храносмилане и гнойни рани. Така че при всички случаи е добре да имате поне едно мушкато у дома.

Енергия

До този момент поради много спекулации някои го наричат растението на лекаря, а други, напротив, растението на вампира. Примерите и суеверията са едно, но народната мъдрост в продължение на векове забелязва свойства на различните растения и много ясно показва, че мушкатото трябва да присъства във всеки дом. Първо, защото има по-силна и активна енергия. Когато то расте, средата бива ограничена от обезсърчаване, агресия или спречквания. Ето защо, от гледна точка на биоенергията това цвете е истински пазител на дома, спокойствието и мира. Някои се отнасят към него несериозно, но други – с уважение и добра воля. Според народното поверие това растение предпазва дома ви от зли духове.

Изберете си цвят

Разновидностите на мушкатото са много. Вие трябва да знаете че в зависимост от цвета, растението носи ползи или вреда на дома ви. Например червеното мушкато е мощен източник на жизненост. То може да ви даде по-голям резерв на вътрешна енергия. Хората, в чиито домове расте червено мушкато, са по-малко податливи на стрес, почти никога нямат проблеми със сърцето. То лекува хронична умора и преумора, мързел и повечето страхове.

Розовото мушкато пък се счита за талисман. То е чудесен подарък за човек, който се стреми да намери сродната си душа, или иска да създаде щастие около себе си. В миналото девойките носели цветя в торби с розово мушкато, за да привлекат съпруг.

Не всеки харесва цветните лилави листенца, но това са цветовете на духовността и душата. Лилавият цвят разсейва от светските дела и от ежедневните главоболия. Под влиянието на енергията му вие сте в състояние да се развивате духовно.

Бялото мушкато е символ на чистата любов и плодородието, прието е да се дава на булката в деня на сватбата й. Ако двойката иска да зачене дете, се препоръчва да има мушкато в спалнята си.

Изчиства въздуха в къщата ви

Какво друго можем да кажем за мушкатото? Значението на това растение в дома ви е трудно да бъде оценено. Някои хора не харесват аромата, който излъчва, но именно етеричните му масла поемат функцията на околната среда. То може да помогне за неутрализиране на миризмата, затова се препоръчва особено за жилища, които са разположени в близост до булеварди. Това растение перфектно почиства мръсният въздух и следователно е напълно подходящо за градски апартаменти.

Обобщение

В крайна сметка мушкатото е едно универсално растение, което трябва да бъде във всеки дом. То не само ще пречисти въздуха в дома ви, но и ще го дезинфекцира от всички видове бактерии и вируси, а също така ще нормализира атмосферата. Може да имате мушкато, където пожелаете – в спалнята, хола, детската стая. То е в състояние да успокои и хармонира всички семейства. Красивите му цветове могат да възпламенят чувствата и да запалят отново охладените отношения между съпрузите.

В допълнение, мушкатото може да подобри творческите и опознавателните способности на децата, да елиминира кавгите и другите детски конфликти. Така че, ако до този момент никога не сте имали мушкато, бъдете сигурни, време е да се сдобиете с няколко негови екземпляра.

Източник: otbaba