Мъдрите мисли на Карл Лагерфелд, които никога няма да забравим
Тялото трябва да е съвършено. Ако не е такова, започнете диета и купувайте дрехи с по-малък размер.

Мама ми казваше: “Никога не се жертвай заради другите.” С годините разбрах, че ако се жертвате до край от вас няма да остане нищо. Икономисвайки енергията си давате по малко от себе си, но на мнозина. Раздавайки се, вие ще се опустошите.

Когато започнеш да критикуваш времето, в което живееш, значи твоето време си е отишло.

Потресен съм – само два дни в Москва, а толкова много красиви жени и уродливи мъже. Вероятно всички рускини са лезбийки?

Жената, лишена от добър вкус, дори в стилна рокля ще остане безвкусна.

Красотата не изисква жертви. Тя иска пари.

Не понасям рождените дни. За мен това е еволюция. Не празнувам миналото. Повече ми харесва настоящето и бъдещето.

Това, което ми харесва във фотографиите е това как хваща момента, който си е отишъл завинаги.

Имам повече книги, отколкото етажерки за тях. Прочел съм всичките. Аз към като Шварценегер, само че тренирам мозъка си. Аз съм мозъкобилдер.

Забравете за миналото, ако изпадате в носталгия, времето ви е свършило. Ние сами трябва да се настройваме към настоящето, след като то вече не се настройва към нас.

Вие може и да виждате живота в розово, само не го носете!

Модата е игра, която трябва да се играе сериозно.

Когато започнете да носите спортни дрехи всеки ден, това значи, че във вашия живот нещо не е наред.

Информация за Карл Лагерфелд

Лагерфелд е роден през 1933 година в Хамбург в заможно семейство. Родителите му Отто и Елизабет Лагерфелд са производители на консервирано мляко (Glücksklee-Milch GmbH). Самият той дава като рождена дата 1938 година, докато вестникът „Bild am Sontag“ не публикува откъси от кръщелното му свидетелство, където е записана 1933 като година на раждане. Така Карл празнува официално през 2003 своя 65-и рожден ден и през 2008 своя 70-и, въпреки че е по-стар. След появата на действителната рождена дата, някои медии използват действителната, други – официалната.

През 1944 година се премества в Бад Брамщед, където е ученик в училището Юрген Фулендорф. През 1953 година Карл, заедно с майка си, напуска Германия и се установява в Париж. Там учи в лицея Монтен. Според самия него обича да живее сам.

През 1955 година започва работа в ателието на Пиер Балмен, а три години по-късно чиракува при Жан Пату, от когото получава най-важните си уроци по отношение на модата. През 1959 година напуска модната къща и става дизайнер на свободна практика, като изпълнява проекти за Krizia, Charles Jourdan и Valentino.

През 1964 година, разочарован от света на висшата мода, Лагерфелд изоставя Париж и отива да учи изкуства в Италия. Три години по-късно се завръща в модния бранш като консултант по дизайн във Fendi.

През 70-те името му става популярно с работата за Chloe, където получава картбланш за изработването на колекциите прет-а-порте. Моделите му са истинско предизвикателство за съвременната мода и за кратко време му носят международна популярност. Така през 1983 година Лагерфелд се озовава в екипа на Шанел, заема поста главен дизайнер и завинаги променя посоката на историята на модата. Въпреки първоначалния скептицизъм от страна на критиците, той успява да върне марката под прожекторите на голямата мода. Създава иновативни вариации на класическите модели на Chanel, комбинирайки строгия стил на Коко Шанел и съвременните тенденции, което довежда марката до върха през 80-те и 90-те години. През 1997 списание „Вог“ обявява Лагергелд за „несравним интерпретатор на настроението на момента“.

Лагерфелд живее и работи в Париж и в Биариц, където има имение. Освен това, той има къщи в Монте Карло, Рим и Ню Йорк.

Въпреки че е работил за доста модни марки, той успява да запази собственото си чувство за стил по време на цялата си кариера. Успехът му се дължи най-вече на това, че дизайнерът не се страхува да демонстрира явно мнението си и да провокира публиката с неочаквани новаторски решения.

Отива си от този свят на 19 Февруари 2019 година на 85 години.

Източник: NaPodiuma.com