Най-добрите и лесни упражнения при болки в гърба
Болката в гърба често изненадва. Причината е неактивен начин на живот и заседнала работа.

Защо, защо не се движите?

Фитнес класовете отнемат много време и са скъпи. И не всеки може да се похвали да има стадион в двора, да. Но намирането на 10 минути за упражнения у дома не е толкова трудно! Наскоро бях на прием на интелигентен остеопат, който ми каза да правя тези упражнения всеки ден. Не пропускайте!

И какво? И накрая, проблемите, които ме измъчваха от много години, тази непоносима болка в гърба и врата, тези болки в ставите, утихнаха …

Предлагаме ви пълен комплекс, който съдържа най-ефективните упражнения за укрепване на гръбначните мускули . Това не е само гимнастика, а йога, чигонг и съвместно изцеление в един човек. След като сте прекарали 10 минути, ще забравите за болка в гръбнака.

Упражнения за гръбначните мускули

Изпълнявайте по-добре до 8 часа сутринта. Прекарайте поне една минута за всяко упражнение. Използвайте твърда повърхност, удобно облекло и обувки.

“Стълб с въжета”Това упражнение облекчава гърба и раменния пояс. Краката на ширината на раменете, ръцете са отпуснати. Направете замахване с ръце, едновременно с обръщане около талията. Увеличете интензивността с всеки ход.

“Чапла”
В Кигонг това упражнение се нарича “златният петел стои на единия крак”. Координацията, равновесието, сръчността се развиват добре. Източната медицина вярва, че упражнението лекува корените на болестите и укрепва имунната система на организма.

Застанете на единия крак, вдигнете другия, така че да е успореден на земята или по-високо. Добре е да сте без обувки. Ръката, отстрани на повдигнатия крак, издърпайте напред, но не я разгъвайте до края. Изправене втората, дланите гледат към пода. Изглежда, че се опирате на две футболни топки. В такава поза е достатъчно да бъдете няколко секунди. Когато достигнете равновесие, вдигнете се 3-5 пъти на пръсти със затворени очи.

“Валяк”
Това е едно от най-ценните упражнения в комплекса. Перфектно тонизира, облекчава напрежението от гръбначния стълб. Методът е прост: седнете на пода “на турски”, винаги на твърда повърхност. Ако се появи дискомфорт, използвайте мека подложка. Гърбът е максимално свит. Седнете на пода, извийте гърба си и после се върнете в стартовата позиция. Краката могат да бъдат изправени, но след това ги придържайте. Правете поне 12 пъти.

“Чук”
В това упражнение горната част на гърба, особено частта му между раменете, работи. По-добре е да се извърши веднага след “валяка” или в комбинация с него. Легнете на гърба си, Свийте раменете си. Вдигнете ги и после ги свийте. “Докоснете” гърба си и обратно, последователно сменяйки ръцете на раменете си. Направете 12 повторения, 6 за всяка ръка.

Дърпане

Най-простото упражнение. Отпуска мускулите след предишните, подобрява кръвообращението. Легнете на гърба си, дръжте пръстите си заедно и издърпайте нагоре, изправете пръстите си. Помнете дишането, трябва да бъде свободно и лесно. Задръжте се в тази позиция за няколко секунди, 10 повторения са достатъчни. Ако се чувствате неудобно легнете, можете да стоите на пръстите на краката си.

“Свещ”
Това е обърната асана в йога, помага да се подобри паметта, да се увеличи скоростта на мислене. Предотвратява също разширените вени. Как да изпълнявате, знаете ли?

Легнете на гърба си, вдигнете краката си нагоре, като държите бедрата или долната част на гърба си. Изпънете ходилата. В тази позиция прекарайте няколко секунди. Върнете се в оригиналното упражнение “плуг” – поставете краката си назад и опънете ръцете си успоредно на пода.

“Сфинкс” и “кобра”
Това упражнение също е от йога. Укрепва гърба, подобрява гъвкавостта и мобилността на прешлените. За да го изпълнявате, трябва да лежите на корема си, ръцете се простират. Повдигнете бавно горната част на тялото, огънете гърба си, наведете се на предмишницата, погледнете напред. Ходилата са изпънати, опитайте се да не държите краката си нагоре. Когато погледът ви е насочен напред, това е “сфинкса”. Сега внимателно дръпнете назад, за да видите тавана, да получите “кобра”.

Граници
Правете тази асана след “кобра”! Винаги трябва да компенсирате извиването на гръбнака в обратната посока. Упражнението подобрява храносмилането, което е ефективно за болки в коленете. Много е лесно да се изпълни: внимателно се настани на краката, ръцете се държат на коленете или се разтягат напред. Задръжте за няколко секунди. След 8-10 повторения, седнете с гръб надясно.

Увиване
Много полезни упражнения за укрепване на мускулите на гърба . За нарушения на позата, ревматизъм, хронична болка – по-добро няма да  намерите. Упражнението няма да е проблем. Поставете статично положение, както е показано на снимката. Завъртете главата в обратна посока на усукване.

Тези трикове ще ви помогнат да увеличите ефективността на изпълнението.

Наклони
Склоновете имат мощна лечебна сила. Укрепване на долната част на гърба, опъване на сухожилията. Изпълнени стояха, раменете с двойна широчина, ръцете отстрани. Без да променяте позицията на ръцете, преместете се надясно. Направете няколко цикъла на дишане (вдишвайте и издишайте) и докоснете глезена на левия крак. Върнете се в началната позиция. Повторете от другата страна, само по 5-6 пъти всяка. В края на упражнението направете компенсаторна подкрепа.

Не бъдете мързеливи да правите тези упражнения всяка сутрин. Здравият гръб е гаранция за добро здраве. Когато времето е катастрофално малко, извършете зареждане за красива поза , без да се измъквате от работно място.

Не забравяйте, че когато гимнастиката не помага и хроничната болка в гърба остава – консултирайте се с лекар! Ако статията е полезна, кажете на приятелите си за това!

Източник: За Жената