Най-добрите съседи по леха: хем богата реколта, хем няма вредители
Ако обичате да се занимавате с градинарство, сигурно познавате особеностите на различните зеленчуци, които традиционно се отглеждат в нашите географски ширини. Но знаехте ли, че има растения, които просто трябва да бъдат засадени едно до друго в градината, защото така и добивите са по-големи , а и взаимната полза е незаменима.

Ето ги най-добрите съседи по леха :

1. Чудесно трио: царевица, грах и тиква. Тайната на съвместната им култивация знаели дори американските индианци. Царевицата поддържа граха, който насища почвата с азот. Тиквата от своя страна не позволява на плевелите да растат.

2. Друга успешна комбинация: лук и моркови. Лукът пази морковите от вредители, тъй като освобождава вещество (алицин), което има инсектицидно и фунгицидно действие.

3. Домати и босилек – не само добра комбинация за салата. Тези растения се нуждаят от една и съща почва и същото поливане. Освен това миризмата на босилек е непоносима за гъсеници, често засягащи доматите. Доматите ще бъдат много по-вкусни, ако зреят до храстите на босилека.

4. Зелен фасул, чушки и патладжани. Известно е, че пиперът и патладжаните принадлежат към едно и също семейство и изискват същите условия на отглеждане. А растящият наблизо фасул на вейки ще предпазва патладжаните от колорадския бръмбар.

Източник: За Жената