Най-неустоимото родопско изкушение, което всеки трябва да вкуси
Всеки, живял в родопско село, познава това ястие и не може да остане равнодушен, виждайки пататник.  Това е може би най-емблематичното родопско ястие, споменът за което предизвиква носталгия у всеки родопчанин.

Рецептата е различна в отделните части на Родопите, но навсякъде се приготвя по начин, който оставя дълбоки следи в съзнанието на този, опитал от вкусното картофено ястие. Тъй като съм имала възможност да посетя доста родопски селца, използвах удобния момент да разпитам какви местни ястия приготвят най-често. Не беше изненада за мен, че пататникът присъства в менюто на всеки родопчанин.

Традиционно плънката се приготвя от настъргани сурови картофи, към които е добавено малко олио и сол. Но с течение на годините рецептата е изживяла много модификации. В едно село добавят кромид лук, в друго- праз, някъде слагат сирене и яйца, другаде и месо, както и различни видове подправки.

Ястието, сервирано с кисело мляко, или пък с домашно сладко, може да измести всички други ястия на масата, дори ако има сервирано и месо. Когато на трапезата се наредят родопчани, пататникът се радва на най-голямо внимание и най-бързо свършва.

Да си пожелаем в планината да се върнат повече родопчани, които да имат възможността отново да опитат пататника, приготвен от техните майки и баби!

А посланието ми към тези, които още не са го опитали, е непременно да си го поръчат още при следващото пътуване към Родопите.

Източник: Родопчани