Най-силната българска билка според народният лечител Петър Димков
Народният лечител Петър Димков смята, че черният  бъз е „най-силната българска билка”. 

За Черният бъз (Sambucus nigra L )казват, че е българският ЖЕН ШЕН!

Черният бъз е отличен лек  за имунната система. Плодовете съдържат химични съединения, наречени антоцианидини, за които е известно, че имат имуностимулиращи ефекти.

огато се използва в рамките на първите 48 часа от появата на симптомите, екстрактът действително е установено, че намалява продължителността на грипа, като симптомите се облекчават средно четири дни по-рано.  По време на епидемията от 1995 г. в Панама, правителството всъщност е използвало черен бъз за справяне с грипът.

Когато става дума за антиоксидантна сила, черният бъз има по-силни своисва, отколкото боровинките,  горските плодове и къпините. Това лекарство е просто истинска електроцентрала за добро здраве. Нека разгледаме точно защо.

Ползи за здравето от черен бъз:

Простудно и грипно облекчение

Черният бъз е отличен лек  за имунната система. Плодовете съдържат химични съединения, наречени антоцианидини, за които е известно, че имат имуностимулиращи ефекти. Екстрактът от бъз е показал, че е безопасен, ефикасно и рентабилно лечение както за симптомите на настинка, така и за грипа.

Проучване от 2016 г., публикувано в „Nutrients“, показва, че добавките от черен бъз могат да намалят продължителността и симптомите на настинка .

Няколко проучвания са показали, че по-големият екстракт е много ефективен при смекчаване на грипоподобните симптоми. По-специално, флавоноидите в екстракта от бъз се свързват с човешкия грипен вирус H1N1, както и вируса на инфлуенца по птиците H5N1. Едно проучване от 2009 г. е разделило пациентите в две групи: Една група получила ежедневно четири дози от 175 милиграма патентован екстракт от черен бъз, а другата група получавала плацебо дневно в продължение на два дни.

Групата, третирана с екстракт от черен бъз, показва значително подобрение в повечето симптоми на грип, докато тези на плацебо  не показва подобрение или увеличава тежестта на симптомите. Изследователите заключават, че екстрактът е ефективен при контролирането на симптомите на грип.

При инфекция на синусите

С антивъзпалителните и антиоксидантните свойства на черният бъз, билката доказва качествата си за лек на синусите. Синусовата инфекция е състояние, при което кухините около назалните проходи се възпаляват и тази антивирусна билкае естествено средство за лечение на синусите.

Проучване, проведено от Института по вътрешни болести  към Университетската болница в Цюрих, Швейцария, изследва използването на патентован продукт Sinupret, който съдържа цветя от черен бъз. Учените използват Sinupret за лечение на бактериален синузит заедно с антибиотик (доксициклин или вибрамицин) и деконгестант. Хората, които приемат комбинацията, са по-добре в сравнение с тези, които изобщо не приемат Sinupret.

За диабет

Както цветът, така и зърната са традиционно използвани за лечение на диабет. Изследванията потвърждават, че екстрактите от стар цветя стимулират метаболизма на глюкозата и секрецията на инсулин, като понижават нивата на кръвната захар.

Изследванията, публикувани в Journal of Nutrition, оценяват  действието на черния бъз. Изследването установява, че воден екстракт от билката значително увеличава глюкозния транспорт, окисляването на глюкозата и гликогенезата без добавяне на инсулин.

Какво е гликогенезата и защо е важно? Гликогенезата е процес, при който излишната захар се изчиства от кръвообращението и в мускулите на черния дроб, което помага да се поддържа нормална кръвна захар.

Естествен диуретик

Черен бъз доказано, при уринирането и проблемите с това. Изследванията показват, че черният бъз  има естествени диуретични ефекти. Диуретикът е вещество, което насърчава производството на урина. Лекарите предписват диуретици, когато тялото задържа твърде много течности, което е често срещан проблем при възрастните хора.

Естесвено разхлабително

Черен бъз може също да помогне зазапек.  Проучване разглеждало съединение, обичайно използвано в Бразилия за лечение на запек. Съставът съдържа черен бъз.

Резултатите от проучването показват, че това лекарство, насочено към възрастни, е ефективно естествено слабително средство за лечение на запек. За съжаление, понастоящем няма проучвания, които да изолират само черен бъз за облекчение на запек, затова е необходимо да се проуч още.

За здрава кожа

Черен бъз  проправи своя път в козметични продукти и за това има добра причина. Неговите биофлавоноиди и антиоксиданти, заедно с високото съдържание на витамин А, го правят страхотно за здравето на кожата. Изследователите подозират, че съставът, открит в черен бъз, е естествен хидратант за кожата.

При  алергия

Цветята на по-възрастните растения са известни като ефективна билка против алергия . Тъй като алергиите включват свръх реакция на имунната система, както и възпаление, способността на черният бъз за подобряване на имунната система и спокойното му дават качества за  облекчаване на алергията.

Как да използвате черен бъз

Черен бъз може да се закупи в много форми в местната аптека или онлайн.

14 начина да се консумира черен бъз:

чай;

вино;

Сок;

Желе и конфитюри;

сироп;

Мазило;

Настойки;

спрейове

Таблетки;

Хапчета;

течност;

прах;

Капсули.

Когато става дума за настинки, грип и проблеми с горните дихателни пътища, сиропът от  черен бъз е много популярен. Лесен е  достъп и за покупка, или можете да опитате да направите своя собствена смес . Опитайте следната рецепта:

Домашен сироп

СЪСТАВ:

3,5 чаши студена вода

2 чаши органично изсушени бъз

1 супена лъжица пресен или изсушен органичен джинджифил корен

1 чаена лъжичка органичен канелен прах или 1 пръчка канела

1 чаша суров мед

Начин на употреба:

Изсипете вода в тенджера и добавете черен бъз, джинджифил и канела.

Дръжте сместа до кипене.

Намалете топлината и оставете да се къкри, за около 30-35 минути или докато течността се понижи с около половината.

Извадете от водата плодовете и калнете

Изсипете през филтър или тензух в стъклена купа. Ако използвате тензух, не забравяйте да изцедите сока.

Добавете мед и разбъркайте, докато се съчетаят добре.

Крайният продукт в бутилката го дръжде в стъклен съд на тъмно.

Чай от черен бъз

Чаят от черен бъз е друга чудесна възможност. Можете да купите чайове  или да закупите сушени плодове  и да направите чай, като комбинирате една супена лъжица плодове или цветя със вода.

Не е фен на горещите чайове? Можете да опитате сок от бъз, който е сладък  и освежаващ. Просто внимавайте, че не купувате такъв, който има твърде много добавена захар.

Какво е черен бъз ?

Черен бъз е род на цъфтящи растения в семейство Adoxaceae. Плодовете и цветовете на по-старото растение се използват като лекарства. Бъзът е роден в Европа, Африка и части от Азия, но е станал често срещан в САЩ. Има широколистни листа, бели цветя (цветя) и плодове, които се стават от зелено в червено до черно, когато са узрели. В България е широко разпространен и достъпен

Европейският вид в  по-големи цветя съдържат приблизително 0,3% от етерично масло, съставено от свободни мастни киселини и алкани.  Идентифицирани  са тритерпените алфа- и бета-амирин, урсолична киселина, олеанолова киселина, бетулин, бетулинова киселина и редица други незначителни компоненти. Плодовете от бъз съдържат кверцетин,  рутин, фенолни киселини и антоцианини.

Черният бъз също съдържа флавоноиди, които имат антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на клетъчни увреждания,  антоцианидини, химически съединения, за които е известно, че имат имуностимулиращи ефекти.

Предпазни мерки и възможни взаимодействия

Зрелите, варени плодове на повечето видове бъз са годни за консумация. Не трябва обаче да консумирате сурови плодове или други части от растението, тъй като те съдържат химикал, предизвикващ цианиди. Храненето на сурови плодове може да доведе до диария и повръщане. Обикновено търговските препарати не причиняват нежелани реакции при препоръчваните дози.

Понякога, старите цветя  причиняват алергични реакции. Преустановете употребата, ако имате лека алергична реакция и потърсете медицинска помощ, ако имате сериозна алергична реакция.

Не трябва да давате продукти от бъз на дете преди да се консултирате с вашия педиатър. Ако сте бременна или кърмите, не я приемайте.

Ако понастоящем приемате някое от следните лекарства, трябва да поговорите с вашия лекар, преди да вземете каквито и да е по-големи  количества:

  • Диабетни лекарства
  • Диуретици (хапчета за вода)
  • химиотерапия
  • Имуносупресиращи лекарства, включително кортикостероиди
  • Теофилин (TheoDur)

Обобщение

Черен бъз сериозно се бори срещу обикновения настинка и грипа. Науката действително е показала, че може да съкрати симптомите на грип средно с четири дни.

Когато се приема правилно, обикновено няма отрицателни странични ефекти.

Има толкова много възможности, когато става въпрос за това как можете да консумирате бъз, от сок,чай до сладко.

Един от най-популярните начини да се вземе бъз, особено за студ или грип, е сироп, който е относително лесно да се направи у дома.

Изследванията показват потенциалната му способност да се бори с рака, и се надяваме, че скоро ще има още изследвания.

Също така е доказано, че помага за понижаване на кръвната захар и облекчаване на алергиите.

Източник: Petel