Най-честите грешки, които допускаме при обзавеждането на дома ни (СНИМКИ)
Всеки от нас иска да има стилен, уютен и красив дом. Днес ще ви разкрием малките тайни на това как да го направите точно такъв.
Това са съветите на Арх. Елена Даскалова и арх. Нели Иванова, които ще ви бъдат много полезни.
Срещата с интериорния дизайнер е като посещението при лекаря – колкото по-откровен и пунктуален си, толкова по-голям е шансът ти да “излекуваш” дома си.

Като дизайнер в практиката си съм имала клиенти от двете крайности – такива, които до педантична отдаденост проучват, събират снимков материал, формулират заданието си в табличен вид, и такива, които изчерпват искането си в едно изречение. Кои са по-печелившите от двата крайни типа сами може да се досетите, но нека обърнем внимание на третия “среден” типаж, който обикновено се оказва в най-изгодна позиция.

Това е човек, който напълно е осъзнал конкретните си нужди и изисквания към интериорния проектант, но за разлика от “педанта” той насърчава дизайнера към творчески освободен подход. Ясно съзнава ролята на проектанта не като базов подизпълнител на вече взето решение, а като специалист, който може да даде професионална добавена стойност по конкретни казуси.

Разбира се, не всеки попада в “средната” категория по ред причини – липса на време, на желание или и двете, и нуждата от интериорен дизайнер е естественото продължение на нещата. Но за да не се оказвате в положението “едно изречение”, а именно “Искам да поръчам интериорен проект” и до там, ви препоръчвам да се подготвите малко за срещата. Не е нужно да влагате време и усилия в някаква специална подготовка, вместо това – повдигнете тези въпроси, а той на свой ред ще има такива към вас! Така гаранцията ви за успех ще бъде добрата комуникация с дизайнера.

Задължително условие преди разговора е да огледате заедно на място помещенията, които ще бъдат обект на интериорен дизайн.

1. Определяне на приблизителни цветови палитри

Добре е изборът на цветове да стане на ранен етап, като тук се включват всички компоненти на интериора, а не само ограждащите повърхнини – стени, настилки и тавани. Багрите играят роля във визуалното възприятие на формите и геометрията в пространството – биха могли да тушират дефект или да изявят акцент. Много често цветовият облик е естествено продължение на околната среда видима през прозорците или е в контраст с нея, а понякога съществуващи елементи като дограми, врати, мебели (които ще се запазват) налагат цветовата гама.

2. Определяне на стила.

Минималистичен, рустик, винтидж, индустриален…сигурно все някъде сте ги чували!

С конкретно име или не, всеки интериор има стил – дали наподобяващ нещо видяно, дали индивидуално неповторим.

За много хора изборът на стила от самото начало е лесно и задължително, защото стилът е отражение на вътрешния им свят – трудно ще е например за типичния хипи младеж да заживее във винтидж интериор и обратното. Има друго по-голямо предизвикателство обаче. Възможно ли е интериорен дизайнер, заклет привърженик на минимализма, да проектира мечтания ти еклектичен дом! Отговорът не е еднозначен и това със сигурност е нещо, за което трябва да си стиснете ръцете на много ранен етап.

3. Има ли предмети и мебели, притежавани или предстоящи да се закупят, които задължително трябва да намерят място в интериора.

Такъв подход може да се наложи поради оптимизация на бюджета чрез използване на част от старите мебели и уреди в новия интериор или от чисто сантиментални подбуди, когато например старото фамилно пиано трябва да остане част от живота в новия дом.

4. Има ли проблемни места в помещенията, които задължително трябва да се прикрият.

Много често интериорният дизайн се оказва последната и единствена възможност да се прикрият дефекти от архитектурния проект на сградата и строителството. Това е безценната сила на добрия дизайнер – да превърне дефекта в ефект. Толкова изтъркано, но самата истина!

 

5. Задължително повдигнете въпроса за бюджета, който възнамерявате да вложите в реализацията на проекта.

Това би поставило на проектанта много по-ясни граници, до които да развихри творческия си замах. В противен случай може да се окажете в неприятната разочароваща ситуация, когато много харесвате дизайнерското предложение, но не можете да си го позволите.

Не на последно място, необходимо е да се обсъди темата със заплащането и сроковете. В крайна сметка Вие сте поръчител на услуга и изразът “чисти сметки, добри приятели” спокойно може да се перифразира в ” чисти сметки, добра комуникация”!

И накрая, най-важния съвет към всеки, който ще общува по някакъв начин с интериорен дизайнер е: НЕ спестявайте информация! Всичко НЕ казано или казано със закъснение ще окаже негативно влияние за резултата, който получавате!

Арх. Елена Даскалова и арх. Нели Иванова са създателите на студио NIE architects. И двете ще бъдат чести гост-автори на #URBN, където ще споделят своя опит, препоръки и идеи за това как да направим дома си по-красив, по-уютен и по-наш.

Източник: За Жената