Направете си домашен квас за хляб! Ето как да го отгледаме вкъщи! (ВИДЕО)
Изобщо не съм някоя ненадмината кулинарка. Не съм веща в месенето, затова гарантирам, че правенето на квас за хляб е супер лесна работа! Така че, ако сте започнали да цените хубавия домашен хляб, ето как като на шега да си отгледате квас вкъщи:

Необходими са:

стъклен съд (аз ползвам по-голям буркан, като за компот. Лесно се закрепва тензух за гърлото му и събира прилично количество квас)

метална или дървена бъркалка (аз ползвам лъжица)

парче тензух или друг рехав плат, с който да захлупите буркана, плюс ластиче за закрепването му (За първия си квас изрязах парче тюл, защото нямах друго. Ползвайте каквото имате)

изворна или филтрирана вода (филтрирана, тоест от филтър-кана)

пълнозърнесто брашно (защото трябва да има фибри. За първия ми квас имах само фино бяло брашно вкъщи, затова добавях пшеничен зародиш и трици. Стана без проблем)

Изчетох каквото намерих на български по темата в нета. Много ме беше страх да не сбъркам. Там имаше легенди за прастари квасове, за бъркане само в едната посока, за материала, от който са направени съдовете…

Аз съм практичен човек, макар че пиша и чета предимно фентъзи. Показвам моя работещ, нетрудоемък и простичък начин за отглеждане на квас вкъщи. Не ми е умирал, макар да съм се разсейвала и да съм пропускала цяло денонощие да го подхраня. Понякога подхранвам по два пъти на ден (ако ми трябва по-голямо количество) или слагам двойна доза продукти, ако няма да съм вкъщи.

Начало. Смесвате 2-3 супени лъжици пълнозърнесто брашно с филтрирана или изворна вода до консистенция по-рядка от тесто за кекс и по-гъста от боза. Не се вманиачавайте относно консистенцията: горе-долу да наподобява. Захлупвате с тензуха и оставяте на сянка, може и в шкаф.


На другия ден добавяте същото количество брашно и вода, разбърквате. Късметлиите ще забележат първите мехурчета. Не се бойте, ако още няма, обаче:)

Ден трети – сигурно има тъмна течност над утаилото се тесто. Пак добавете брашно и вода, бъркате. Мехурчетата са повечко.


Ден четвърти. За тъмната течност казах, че е нормално. Добавете брашно и вода и се порадвайте на мехурчетата. Захлупвате пак отгоре с тензуха, за да не влезе някоя мухичка.

Ден пети – почти сте си отгледали квас. На следващия ден може да месите с него. Пак го подхранете с брашно и вода. Продължавайте, докато искате да си го отглеждате:)

Така, какво друго може да ви тревожи:

  • Квасът няма силен аромат, така че никой няма да го надуши в кухнята ви.
  • Ако ще отсъствате и няма кой да ви гледа кваса (и да меси с него), сложете буркана с квас в хладилника. Оставяла съм го за 5 дни и като го извадих на шестия, пак имаше мехурчета, но си беше жив.

Скоро ще опиша и супер-лесното домашно месене и печена на хляб БЕЗ МАШИНА. За хора с малки кухни, малък бюджет и дори с две леви ръце! Няма да обяснявам защо е по-добре да предпочетете кваса пред маята за хляб. В нета има достатъчно инфо по темата. Аз ви желая безпроблемно отглеждане на този полезен домашен любимец:) Вижте видеото, то доказва колко е лесно!

Мамина Бубина Писина

Източник: umnobebe