НАСА предупреждава: Задава се най-големият студ на Земята
Слънцето ще навлезе в една от най-ниските си точки в космическата ера, а това ще доведе до глобален спад в температурите. Това предупреждават от космическата агенция НАСА, пишат от New America.

Заради ниската слънчева активност нашата атмосфера губи топлината си. Ако тенденцията се запази, горните слоеве на земната атмосфера биха могли да станат рекордно студени, което ще доведе до невиждан студ на Земята.

Задава ли се нов ледников период?

Притеснителните данни са оповестени от апарата “Кибер” на сателита на НАСА “Тимед”, който следи емисиите на въглероден диоксид и азотен оксид – две субстанции, които играят ключова роля в енергийния баланс на въздуха от 100 до 300 км. над повърхността на планетата.

“Високо над земната повърхност, на границата между космоса и Земята, атмосферата губи своята енергия. Това може да доведе до рекордно ниски температури”, предупреждава Мартин Млинчак от НАСА.

Сателитът измерва инфрачервеното лъчение може да се определи какво е топлинното състояние на въглеродния диоксид в самия “връх” на Земята – т.нар. от учените термосфера.

По време на слънчевия минимум термосферата винаги е студена. Затова и 11-годишният слънчев цикъл засяга пряко нашата планета, обясняват учените. По време на този слънчев минимум, обаче, на Земята ще стане рекордно студено.

Източник: Dnes.bg