Невероятните неща, които са правили древните египтяни
Често си представяме, че древните хора са живели много по-различно от нас. Археологията обаче ни кара да се замислим. Ето няколко любопитни факта за живота на древните египтяни, представени от BrightSide.

9. Извличали желязо от метеоритите.

Археолози са открили железни мъниста в древна гробница. Тези мъниста били уникални, защото египтяните започнали да добиват и топят желязо едва 2000 години по-късно. Откъде тогава са получили тези мъниста? Отговорът е скрит в един йероглиф, който означава „желязо“ и може да се преведе като „метал от небето“. Така учените стигат до извода, че това древно желязо има космически произход.

8. Измислили са пастата за зъби.

Има няколко доказателства, че египтяните са произвеждали паста за зъби още от 5000 г. пр. Хр. Те произвеждали прах от различни съставки (изгорени яйчени черупки и пемза). За съжаление, точната рецепта не е запазена.

7. Използвали са антибиотици.

Въпреки че антибиотиците официално са открити през 20-и век, лекарите на Древен Египет използвали плесенясал плосък хляб, за да лекуват разяждащите рани. И лекарството работело.

6. Създали са първата полиция.

Първата полиция в света е създадена през периода на Средното царство (години 2050-1800 г.пр.н.е.). Тя включвала най-верните воини и чуждестранни наемници. Египетската полиция била придружена от кучета и маймуни. Тя охранявала храмовете и градските площади, високопоставените египтяни и техните колесници. Полицаите не били много по-различни от днешните (като изключим маймуните).

5. Произвеждали първата бира.

Вероятно сте чували, че работниците, които са построили пирамидите, получавали като надница 4-5 литра бира на ден. Египтяните са едни от първите, които произвеждат пенливата напитка.

4. Хирурзите извършвали сложни операции.

Древните египтяни притежават детайлни медицински познания, които могат да бъдат сравнени със съвременните практики. Учени, които са изследвали мумиите, са открили следи от някои доста сложни операции: сърдечен байпас, трансплантация на органи и дори пластични операции. За съжаление, тези знания са загубени и не е известен начинът, по който са ги извършвали.

3. Вратите се заключвали.

Ключалки на вратите са използвали както древните китайци, така и древните египтяни. Египетските дървени брави имат прост, но ефикасен механизъм.

2. Играли са боулинг.

В едно древно селище край Кайро е открита игрална зала, датираща от 3200 г.пр.Хр., с издълбани алеи и топки с различни размери и дупки за пръсти. Правилата вероятно са се различавали, но играта е разпознаваема.

1. Лекували са очите си (с метод, от който ще ви настръхнат косите).

Инфекцията на очите била често срещано заболяване сред египтяните. Те използвали различни методи на лечение: специални бактерицидни бои за предпазване или лекарства, направени от… човешки мозък.

Ето как изглежда една от рецептите: „Разделете човешки мозък на две части, смесете първата половина с мед и мажете върху окото вечер. Изсушете другата половина и нанасяйте сутрин“.

Източник: Обекти