Не споделяйте нищо на никого и животът ви ще е песен. Следвайте и другите златни правила на Бърнард Шоу
„Научете се да не разказвате нищо на никого и тогава всичко ще ви е наред!“ Това е една от формулите за успех в живота на големия британски драматург, писател, театрален критик, авантюрист и пътешественик Джордж Бърнард Шоу. Ако проследим вълнуващия му 94-годишен житейски опит, ще се убедим, че има защо да се доверим на мъдрите завети, които ни е завещал носителят на Нобелова награда за литература за 1925 година.

Цялото му творчество е пълно с блестящи афоризми и безпощадни истини, които е почерпил от богатия си житейски опит. Това именно му позволява да се надсмива над злободневието ни и да се превърне в един от големите майстори на сатирата и черната комедия. Можем да се убедим в това от една от блестящите му сентенции: „Съвременното общество е изградено от безделници, които искат да печелят пари, без да се трудят и глупаци, които са готови да се скъсат от работа, без да станат богати“.

Бърнард Шоу е жесток до крайности в оценките си, но за сметка на това справедлив. „Никой няма право да консумира плодовете на щастието, без да ги е отгледал“, това е друга от мъдростите на родения в Дъблин драматург. Шоу е убеден, че алкохолът е „средството, което ни служи като упойка, за да можем да преживеем хирургическата интервенция, наречена живот“.

Източник: С кафето