Никога не ти стига времето? Последвай този странен съвет




Имате ли достатъчно време за всичко, което искате да направите? Над 50 процента от хората отговарят отрицателно, а някои дори се оплакват от хроничен “глад за време”, в който не успяват да се справят дори с най-необходимото.

Как бихте реагирали, ако ви кажем, че решение има, и че това решение включва да дарявате безвъзмездно от свободното си време на други хора? Да, не звучи особено логично.

Но съзнанието ни е странно създание и за него нещата стоят малко по-различно. Емоциите и вниманието ни променят перспективите ни за времето. Както гласи известният цитат от Ейнщайн – “Задръжте ръката си върху горещ казан за минута и ще изглеждате като час. Седнете един час със симпатично момиче, и ще ви се стори като минута. Ето това е относителност “.

Това, че перспектива е по-важно от изтекли минути, и че парадоксално, когато даваш време, печелиш време, се доказва от  следното проучване .

В него на хората се получава определено време, което:

могат да прекарат за себе си

да го пропилеят

да го посветите на други, приятели или незнайни

Учените разкриват, че хората, които посвещават времето си на другите, след това чувстват, че имат повече време, както в момента, така и в бъдеще, в сравнение с тези, които са прекарали за себе си или са загубили.

“Прекарването на времето, посветено на другите, кара хората да чувстват, че са направили много за определено време – и колкото повече имат чувството, че са направили, толкова повече време чувстват, че имат.”

Пълното прекарано време се разширява в ума ни, като ни дава представа, че разполагаме с достатъчно. Когато прекараме времето си пълноценно, например, когато се посветим на някого, това ни кара да се чувстваме по-ефективни и способни.

Разбира се, има нещо като горна граница. За някои хора, например тези, които изцяло полагат грижи за някой друг, е жизнено необходимо да отделят време за себе си. Но за останалите от нас, които непрекъснато чувствам, че се състезавате с часовника, може да се окаже полезно да опитате тази стратегия.

Източник:  Обекти