Никога няма да се сетите каква е причината мъжките и женските копчета на ризите да се поставят на различни места! Вижте!
Сигурно сте обърнали внимание на факта, че мъжките и дамските дрехи с копчета се закопчават на различни страни- копчетата на мъжките са вдясно, а дамските- вляво, информира Блиц.

Оказва се, че не дизайнерите са автори на тази хрумка. Тази разлика в закопчаването при мъжките и дамските дрехи води началото си от 12 век. Тогава се появяват и самите копчета. По това време единствено богатите жени имали шанса да носят тези модерни неща- копчетата. А както знаем, знатните дами не се обличали сами, помагали им прислужничките.

За да могат прислужничките по- лесно да закопчават дрехите на господарките си, копчетата били зашивани вляво. Когато хората вече не прибягвали до услугите на прислугата за обличане, копчетата заели мястото си отдясно. Първо това се случило с мъжките ризи, тъй като мъжете първи започнали да се обслужват сами. Днес вече не се обръща толкова голямо внимание на това кое накъде се закопчава. Модата се е унифицирала до такава степен, че дамите и мъжете носят почти еднакво облекло.

Източник: Prochetime.com