Няколко лесни стъпки за да поддържате косата си в перфектно състояние
Мазните кичури  правят външния вид непривлекателен и притежателките им опитват какво ли не – от козметични продукти до скъпи процедури, често без успех.

Днес събрахме най-добрите съвети за дамите с коса, която бързо се цапа, с чиято помощ ще може да се радвате на винаги поддържана прическа.

Мийте главата не вечер, а сутрин

Себумът се произвежда най-активно през нощта. Опитайте се да миете косата си сутрин или преди обяд . Простата промяна на режима ще ви помогне да запазите косата си свежа и чиста по-дълго. И настроението – оптимистично.

Правилно избирайте и прилагайте продуктите за грижа

За собственичките на мазна коса е особено важно да намерят  правилните средства за грижа за косата . Изхвърлете кремообразните текстури в полза на по-леките. Балсамите трябва да се прилагат само по дължината и върховете, без да се докосват корените и кореновата зона.

Необходимо е да отмивате тези средства по-старателно, отколкото шампоана: ако балсамът остане върху косата, тя ще стане лепкава и много скоро ще се изцапа отново. Ето защо някои дори препоръчват прилагането на балсам преди шампоана. Внимателно изберете балсам точно за вашия вид коса, в противен случай той ще направи косата по-тежка.

Мийте главата два пъти с шампоан.

За да не се омазнява косата със скоростта на светлината, измийте я с шампоан два пъти . Обяснението е просто: при първото прилагане на шампоана, той ще измие мръсотията от косата и ще я почисти. Второто измиване ще помогне на измиващото средство по-ефективно да повлияе на скалпа и косата. По този начин съставът му ще се прояви максимално.

Обърнете внимание на храненето

Не е тайна, че храната засяга състоянието на косата . Изобилието от мазнини, сладкото, брашното, както и въглехидратите и пикантните храни оказват влияние върху външния й вид по не най-добрия начин.

Тук ще помогнат храни, богати на фибри и протеини. Витамините от група B и храни с цинк са полезни за скалпа и косата: добавете повече месо, риба, моркови, яйца, черен хляб към диетата.

Нанасяйте по-малко шампоан

Много от нас са свикнали да прилагат щедро шампоана, забравяйки, че настоящите продукти се разпенват прекрасно. Шампоанът се разпределя неравномерно, защото го прилагаме директно върху косата. По-добре е първо да го разпеним и в това състояние да го нанесем върху скалпа и косата. Всъщност, 2 ч.л. е достатъчно шампоан за дълга коса,  няколко капки са достатъчни за къси прически.

Не докосвайте твърде често косата си.

Не прокарвайте пръсти през прическата твърде често: на върха на пръстите ви има себум , който влиза в контакт с косата. Резултатът: тя се замърсява няколко пъти по-бързо.

Мийте гребена редовно

Мръсотия, следи от лак, мус и други стилизиращи продукти, частици прах се натрупват върху гребена. В много от случаите – цели топки коса. Разбира се, при следващото ресане всичко това попада на косата ви. Затова създайте правилото да почиствате гребена с вода поне веднъж седмично.

Използвайте скраб със сол за скалпа

Скрабът със сол  ще помогне да се отстранят мъртвите частици от скалпа и да се регулира активността на мастните жлези, като се нормализира.

Ще ви трябват:

Разбъркайте съставките и нанесете пастата върху мокър скалп преди измиването на косата. Масажирайте внимателно в продължение на 5 минути. Повторете процедурата 1 път на 7-14 дни. Такова почистване със сол позволява на скалпа да диша и следователно да функционира правилно.

Бебешка пудра вместо сух шампоан

Предимствата на сухия шампоан вече са оценени от много момичета. Но можем да си направим сами такъв, при това лесно. Просто използвайте бебешка пудра . Тази проста съставка не само премахва мазнините от косата, но и добавя обем към нея.

Ако имате тъмна коса, не забравяйте да поставите малко бронзант върху корените. Някои дори препоръчват прилагането на сместа не когато косата е зацапана, а веднага след измиване на главата, предотвратявайки прекомерната активност на мастните жлези.

Изберете график за измиване на главата според типа на климата и косата

Климатичните условия са значим и често подценяван фактор, който засяга състоянието на организма като цяло и косата в частност. Така че, да миете косата си всеки ден е допустимо, ако живеете във влажен климат, а косата ви е тънка. Същото важи и за температурите: в горещия климат мастните жлези са по-активни. Следователно е необходимо да се мие по-често.

Живеете на сухо и по-хладно място? Оптималният интервал между измиванията на главата – от 2 до 4 дни, в зависимост от вида на косата. Същото важи и за сезона: през зимата косата е по-малко вероятно да се замърси, а през лятото – по-често.

Ако никой от съветите не помага, може би проблемът е по-дълбок, отколкото изглежда. В този случай има смисъл да посетите специалист-трихилог.

А вие как решавате проблема с мазната коса? Споделете вашата ефективна рецепта в коментарите!

Източник: За Жената