Няма да повярваш какво прави джинджифила.. Разкрития от д-р Гайдурков
Категорично джинджифилът (Zingiber officinale) може да бъде коронован като вдъхновяващ цар на подправките. Няма друг аналог, който да съчетава така блестящо невероятно богатия спектър от лечебни свойства и кулинарни качества.

За антибиотиците, включително антивирусния ефект на гингеролите-специфичните съединения на джинджифила, се забелязва преди всичко в уникално мощния АНТИСЕПТИЧЕН. Като никоя друга подправка той може да унищожи широк спектър от патогенни микроорганизми и същевременно да бъде пре биотик, т.е. да благоприятства развитието на нормалната, благородна флора в организма ни.
От този факт следва поредица от конкретни практически ползи:

В кулинарията е огромен проблем съчетаването на хранителните продукти, така че те да не доведат до нежелани ферментация и гниене. На тази база се основава цялата система за отделно хранене и съчетаване на храни.

С едно почти магическо изключение: добавянето на джинджифил дори към най-нежеланите и рисковите комбинации, блокира последиците от газове, дискомфорт и интоксикация. По този начин напр. можем да си позволим да изядем плодовете за десерт и те няма да ферментират, да смесват алкохола с въглехидратни храни и да не следват ферментация с нежеланото гърло, да комбинираме животински протеини с хляб, раица, картофи и да не страдаме от трудолюбие в червата ни и т. н.

Всички тези комбинации са пълен здравословен провал без подправката джинджифил. Източната кухня често добавя дори захар към различни ястия. Но само с изричното условие, в букет от подправки задължително да присъства джинджифил.

 

  • Джинджифилът е незаменим при стомашно-чревни заболявания. Парадоксално – въпреки лютивия си вкус, той успокоява гастритите, язвата и колитата.
  • Джинджифилът оказва дори антитуморен ефект, особено при рак на стомашно-чревния тракт (колоректален карцином).
  • Подправката е с изразено противовъзпалително и обезболяващо действие – при простудни, костно-ставни заболявания и др.
  • Мек антикоагулант профилактиращ тромбози, инсулти, инфаркти и т.н.
  • Антиоксидантен и консервиращ ефект. Поръсете храната, която се съхранявате с джинджифил и тя издържа много по-дълго време.
  • Класически “ЯН” -ефект: загряващ, ускоряващ обмяната, потискащ, енергизиращ. В резултат лесно се свалят излишните килограми.
  • Като следствие от всичко това – естествен афродизиак.

 

В заключение: Джиджифилът е подправка, ефектът от който не можеш да имитираш с никоя друга. Ползвайте я по възможност по-често в солени и сладки ястия, дори като компонент на печене, препоръчително в прясно състояние (корен), но също така и на прах, както и за чай. Дозата е средно няколко тънки резенчета или щипка-две сухи джинджифил на прием. Във всички свои форми запазва качествата си.

Източник:  zdravjivot