Няма да повярваш, колко и какви положителни промени за тялото се случват, когато спреш да ядеш захар! Резултата е УОУ!
Всеки любител на сладкото знае колко е трудно да се откаже от бонбони в лъскава обвивка или от вкусна торта. И това при положение, че всеки знае колко са негативни последствията от сладкото върху фигурата. 

С цел да се мотивацията за отказ от сладкото, хранителни експерти дават седем красноречиви примера за драстична промяна в тялото на всеки, който спре да яде захар.

Подобрява се състоянието на кожата
Захарта предизвиква възпалителна реакция в тялото – гликиране. За подуването, сухата и нечиста кожа, сивия тен и тъмни кръгове под очите, до голяма степен е отговорна захарта. Простичко казано – сладкишите крадат нашата младост и красота.
Ако се откажете от сладкото и ще видите, че кожата ви е станала чиста и гладка. Вече няма да се притеснявате от появата на акне, а лицето ще изглежда отпочинало, здраво и лъчезарно.

Зависимостта от храната ще изчезне
Механизмът на действие на захарната зависимост е подобен на наркотиците. Това се случва по този начин: ядете паста, мозъкът получава удоволствие и иска още една сладка порция. Непреодолимото желание за ядене на десерт е горчива последица от злоупотребата със съдържащи захар храни.
Ако се изключат от менюто скритите източници на захар (фруктоза, малтоза, лактоза, малтодекстрин, ксилитол, сорбитол и т.н.), ще забележите, че зависимостта ви от храна изчезва пред очите ни. Повече няма да туширате стреса с похапване или да преяждате от скука, а ще се научете как да се отнасяте към приема на храна като към получаване на енергия и грижа за организма.

Вече няма да страдате от промени в настроението
Не е тайна, че храната оказва влияние върху нашето настроение: мозъкът я възприема като награда, а когато сме гладни, той пуска на свобода хормоните на стреса. Нивото на захарта също контролира нашето душевно състояние. Тъкмо сте се почувствали много по-добре, след като сте хапнали нещо сладко, но в дългосрочна перспектива консумация на сладки неща води до депресия, облекчаване на производството на допамин и ви кара да сте безсилни срещу дразнители.
Ако се даменят съдържащите захар продукти със здравословни храни (яйца, ядки, червена риба и птици), вие вече няма да “скачате” от фалшива еуфория към депресия, а настроението ви най-сетне ще стане равномерно.

През деня ще се чувствате бодри, а през нощта – ще спите спокойно
Независимо от това, че захарта ни дава удоволствие и ендорфини, тя не е антидепресант, а напротив, захарта стартира производството на силния стрес хормон кортизол. Бъдете внимателни: безпричинна сънливост през деня и мъчително безсъние през нощта могат да бъдат причинени от злоупотреба с сладко.
Опитайте най-малко една седмица да стоите далеч от съдържащи захар продукти, и сънят ви ще бъде възстановен, ще започнете да заспивате по-бързо и да се събуждате – много по-приятно и по-лесно.

Подобрява се паметта и концентрацията
Много изследвания показват, че прекомерната консумация на сладкиши може да доведе до увреждане на паметта. Изобилие от захар се отразява отрицателно на комуникацията между мозъчните клетки, създава пречки по отношение на доставката на кръв към мозъка, като по този начин притъпява способността да се учи, да работят и да се концентрира.
Ако искате да запазите остротата и яснотата на ума, както и добрата памет, не злоупотребявайте с вредни сладки неща. В случай на остра необходимост правете изключения само за горчивия шоколад.

Рискът от заболяване намалява
Страстта към шоколадови и захарни изделия вреди на храносмилането и имунната система, защото заради високите дози захар се нарушава усвояването на полезните витамини и минерали.
Това не е всичко: високото ниво на захар в кръвта има пряко влияние върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове, което увеличава риска от развитие на хипертония, стенокардия и инфаркт на миокарда. И още –  именно десертите, повече от други храни, бият силно по костната тъкан, провокирайки развитието на кариес, пародонтоза и дори остеопороза.

Можете да изградите фигурата на мечтите си
Най-очевидната вреда от захар са излишните килограми. Бавният метаболизъм и високото съдържание на мазнини в организма не са нищо друго освен резултат от злоупотреба с храни с високо съдържание на въглехидрати.
Като се откажете от захарта, можете да изградите фигура на вашите мечти, стройна и здрава, а също така да се отървете от излишните килограми. Поддържането на идеалното тегло ще бъде лесно, защото вече сте свикнали с правилното хранене и просто не искате да се разделите с тази по-добра версия на себе си – енергична, здрава и щастлива.

Източник: zdrave