Отвори ръка, за да не загубиш свободата си
В миналото в Африка използвали много интересен метод за улавяне на маймуни. Целта е била животните да се хващат живи и без наранявания, за да може да се транспортират в някой зоопарк в Америка. По един изключително хуманен начин ловците използвали много тежки съдове с дълги и тесни отвори, в които поставяли ароматни плодове. Този тип капани те оставяли насред джунглата. На следващия ден имало по една маймуна, хваната във всеки от тях.

Вероятно се чудите как го постигали? Маймуните, привлечени от аромата, отивали и разучавали съда и плода вътре в него. След като се уверявали, че няма никаква опасност, те пъхали ръцете си вътре и хващали плода. Но точно в това се кореняла хитростта на капана. Те не можели да извадят ръцете си, докато държат с тях плода – гърлото на съда било прекалено тясно. Обаче не им хрумвало да оставят плода и да се освободят. Тъй като бутилките били много тежки, те не можели да ги носят и така оставали хванати в капана.

Звучи нелепо, нали? Но този капан улавя и нас. Понякога толкова силно се вкопчваме във вещи, хора, идеи, мисли, че просто не можем да избягаме от тях. Толкова много сме се вглъбили в тях, че отказваме или забравяме да ги пуснем, да се измъкнем от капана и да продължим напред. Превръщаме се в техен роб.

Бъдете нащрек за тези коварни капани, които дебнат от всеки ъгъл. Ако все пак случайно попаднете в тях, не забравяйте да освободите ръцете си!

Източник: gnezdoto