Отново удар по джоба на шофьорите! Вдигат драстично екотаксите за стари коли!
Замърсяването на въздуха е много сериозен проблем за Европейския съюз. Проблемът е свързан с качеството на живот, с благосъстоянието. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Европа трябва да се справи с този проблем. Има мерки на няколко нива – национално, местно, а и ние като граждани трябва да променим някои свои навици и да се лишим от някои удобства. Защото не държавата или общината боледуват от мръсния въздух, ние боледуваме, заяви Димов, пише novini.bg.

По думите му забраната за дизелови автомобили в Германия води до изкривяване на пазара. Държавите, които въвеждат такива забрани, трябва да гарантират, че няма да извеждат такива автомобили в други страни от Европейския съюз. Това изкривяване трябва да бъде компенсирано и то на място, подчерта министърът.

Той съобщи, че другата сряда на колегиум ще бъде разгледана промяна на екотаксите. За електромобилите ще бъде нула, за хибридите и за по-новите автомобили ще бъде минимална, а за по-старите автомобили ще бъде увеличена. Ще бъдат въведени и стикери на база на евронормата, която покрива автомобилът. С Министерството на транспорта се разбрахме, че трябва да има такава идентификация. Основната идея е автомобилът да може да бъде различен и при регистрирано замърсяване да се каже – коли с определен цвят стикер не могат да влязат в града, заяви Димов.

Продължаваме да имаме за цел от следващия отоплителен сезон да сложим изискване за съдържание на сяра и пепел в брикетите. Имаме за цел до 2020 г. печките да отговарят на екодизайн, така че да имат по-голям отоплителен ефект и да замърсяват по-малко, каза още Нено Димов.

Източник: Petel