Пазете си! Тези две храни водят до възпаление на черния дроб и рак..
Учените са открили, че два продукта могат да причинят възпаление на черния дроб. В някои случаи честото им използване може да предизвика дори онкологично заболяване. 

Изследванията в тази област са проведени от научни експерти от университета в Гранада (Испания). Те доказаха, че слънчогледовото масло (олио) и рибеното масло имат отрицателни свойства. Ако ги използвате често, можете да провокирате не само възпаление на черния дроб, но и рак.

И двата вида масло хората употребяват често, а те могат да доведат до увреждане на органи и развитие на неалкохолен стеатохепатит.

Заболяването може да причини образуването на белези в черния дроб, а по-късно и развитието на цироза, което може да доведе до формирането на ракови тумори.

Като част от теста, изследователите направили ДНК анализ на 72 плъха, хранени със зехтин, слънчогледово масло или рибено масло. Тестовете продължили от самото раждане на гризачите до двегодишна възраст.

Установено е, че слънчогледовото масло предизвика сгъстяване и белези на чернодробната тъкан, а рибеното масло – намалена чернодробна теломерната дължина, т.е. защитни “шапки” на краищата на хромозомите.

Дългите теломери са свързани с бавно стареене, дълъг живот и крепко здраве. Отбелязва се, че употребата на зехтин не причинява такава вреда на здравето.

Учените припомнят, че голям процент от хората използват слънчогледово олио при приготвянето на храна, което може значително да навреди на имунната им система, така че е препоръчително да го замените със зехтин.

Източник: zdrave