Пердетата бяха станали жълти, мислих да ги хвърлям, но баба ми, ми сподели с какво да ги изпера и станаха ослепително бели..
Много хитър трик:  Ето как да изберем погълтелите пердета!

Ослепително бели – не ги виждам, откакто купуват! Как избелих отчайващо пожълтелите пердета? Цялата тайна е в пране:

С това неприязън се сблъскват много домакини. В началото тюлът на черги е бял, светъл и прозрачен.

След първото изпиране всичко се променя! Откъде се взима тази жълтина, неприятният кафяв цвят, парцаливият вид?

Целият номер е в прането! Ще ви покажем как да върнете красотата и предишния блясък на селото и пердетата, т.е. как да ги пере правилно, така че след това не изглеждат ужасяващо …

Как да перем правилно тюл

За да запази тъканта си блясък, белота и представителна визия, първо се обърне внимание на температурата на водата. Накиснете в селото в леко топла вода, около 30-35 градуса. Ако температурата на водата е по-висока, нежната структура на тъканите се разрушава и тюлът неизбежно пожълтява!

Следващата стъпка – солта: Добавете  в легена с облицовки половин килограм сол.

Поддържайте завесите в наситения солен разтвор на час и половина, тази процедура ще ви помогне да излезете от най-упоритите петна и ще се изпереш перфектно. След накисване в солена вода изплакнете завесите, но в никакъв случай не използвайте гореща вода за тази цел. Не забравяйте – трябва да е хладка, едва загрята!

След това изперете лука в течен препарат за синтетични тъкани. Внимателно работете с тила, не го изстисквайте – просто оставете водата да изтече.

За да възстановите блясъка на курдето, добавете оцет в хладната вода – по 1 супена лъжица на литър. След изплакването платът ще се трансформира!

Ако е тил е бял и искате да постигнете снежен блясък, добавете в хладката вода малко течна синка, няколко капки. Водата ще стане светло синьо. След изплакването в разтвора, пердетата стават снежнобели, ще блеснат на слънце!

Надяваме се, тези съвети ще ви помогнат да украсите прозорците с кокетни бели облици!

Източник:  За Жената