Жена и двете й деца остават без покрив, дължат 390 лева на …
Жената се нуждае от помощ, за да успее да осигури наема и сметките си

Самотна майка на две деца е на път да остане без жилище. Останала без работа, Ива Г. е с тежка диагноза и не може да се разчита на никого за подкрепа. От известно време, за нея е невъзможно да плаща сметки и да издържа двама ученици. Непосилно е да плащате и наемате си, поради което може да загубите и жилището си в район “Западен”.

Ива е инвалид и не може да намери работа, с която да се поддържа.

Още като дете е диагностицирана с хемипареза – състояние, характеризиращо се с едностранна парализа на тялото. Понастоящем има 75% инвалидност след решение на ТЕЛК. Има право да работи, но усилията й да си намерят работа през последните няколко месеца се оказали празни.

“Ходила съм на интервюта, ходила съм и в магазините да питам. Като разбрах, че съм с ТЕЛК, директно ми казват: “Не, благодаря!”, А някои ме режат учтиво – казват, че ще се обадят, ако имат нужда! “.

Преди да работите без договор, раздавала и флаери, за да извлечете пари за семейството си. Озовала се в критично положение преди около седем месеца. Наскоро навехнала и краката си и, въпреки че успява да ходи, й е трудно да изкачва стълби и да е в постоянно движение.

Жената не може да разчита на помощ от роднини

По думите й бащата на двете й деца – момче в 7-ми клас и момиче на 9-ти, не се интересува от тях и отказва да плаща издръжката. Наскоро бе осъден на 6 месеца затвор. Все пак, с помощта на скромната си невалидна пенсия от 241 лв., Както и на заеми, жената успя да задоволи нуждите на своите деца.

„Успях да го осъдя за издръжка, но той и без това нищо не плащаше, а сега не знам и кога да очаквам помощ от него. Досега съм се оправяла сама. Храна и учебници не им липсват. Ходят със сандвичи на училище, на каката успявам да отделя по лев и петдесет – все пак е голяма“ – споделя разтревожената майка пред наш репортер.

За дребните битови проблеми Ива разчита изцяло на помощта на познати. По-рано днес неин приятел дошъл, за да смени изгорял бушон. – „Аз не мога, нито мога да карам децата. Каката не разбира, малкият е още в седми клас. Но и тя ми помага да почистя, а аз готвя.“

Не може, обаче, да задоволи собствените си потребности.

За себе си изобщо не искам да говоря. Имам изписани лекарства за моето състояние, но не ги купувам. Малкият беше болен, сега е на училище. Дадох 40 лв. в аптеката, за да го лекувам“ – споделя тя. – „Лекарствата ми струват 34 лв. на месец, но не мога да си позволя да ги плащам.“

Предстои семейството да бъде изведено от жилището, което обитава

Вчера Ива получила предписание от „Жилфонд“ да заплати дължимите 390 лв. в 14-дневен срок. Поради скорошна авария, дължи и 400 лв. за сметките си за вода. За нея, обаче, е непосилно да си набави средствата в толкова кратък срок.

Жилището ѝ не е в добро състояние. Кани ни да видим банята – преди дни „Жилфонд“ дошли да я ремонтират, защото имало теч, но целият мухъл и олющените стени останали.  Тя счита, че именно течът е „виновникът“ за огромните сметки, които трябва да заплати.

Ива търси помощ, за да остане в жилището си

Най-много от всичко, майката се надява да намери работа. Завършила е икономически техникум и има предишен опит като касиер.

„Надявам се намеря работа в магазин, мога да бъда и касиер – работила съм го и имам опит.  Обърнах се към вас, защото имам нужда и от средства за наема на жилището си, както и за първоначална вноска за водата, за да мога да я разсроча. Като си намеря работа, сама ще я плащам“  – отправя призив жената.

Ива отправя гореща молба към всеки, желаещ да помогне, да се свърже с нея на телефон 0887866753 .

Източник: trafficnews.bg