Полезни начини да възстановите износеният хрущял
Нашите стави са подвижни кости, покрити с хрущялна тъкан. 80% от движенията на човешкото тяло – ротация, флексия, удължаване, намаляване, изтегляне, скачане, свиване- възниква благодарение на ставите. По време на живота на човек, ставите са подложени на огромно натоварване и в повечето случаи това рефлектира след време.

Степента на износване на ставите зависи от много фактори: начин на живот, занятие, наследственост, екология. Храненето играе огромна роля за запазването на здравето на ставите и съседните тъкани. Храната, която влиза в тялото, е способна да възстанови увредения хрущял и да го унищожи още повече.

Храна за хрущяли и стави

.

Продукти, които увеличават еластичността

Колагенът е необходим за увеличаване на еластичността на хрущялната тъкан. За да помогнем на тялото да произвежда колаген, диетата трябва да включва яйца, месо, млечни продукти, риба.

Продукти за изграждане на хрущялна тъкан

.

Веществата, отговорни за конструкцията и целостта на хрущялната тъкан, са хондроитин и глюкозамин . Под формата на хранителна добавка можете да закупите в аптеката или просто да приемате храни богти на тях в диетата си. Пилешко месо, чисто говеждо, нискомаслени сортове кашкавал, червена риба, както и желета допринасящи за синтеза на необходимите редуциращи вещества.

Продукти за активиране на възстановяването на хрущялна тъкан

.

За да ускори процеса на възстановяване в тъканите, тялото се нуждае от определен набор от витамини, макро- и микроелементи.

Зелените зеленчуци, сушени плодове, ядки, пшенични трици са богати на магнезий, елемент, отговорен за здравето на нервните окончания около ставата.

Морската риба и морските дарове са богати на фосфор .

Калция пък укрепване костната тъкан се среща в млекопреработените, ферментиралите продукти, както и в сусамените семена и чиа.

Витамин D , който стимулира абсорбцията на калций, се открива в черен дроб на треска, масло, яйчни жълтъци.

Витамините А, Е и С , необходими за храненето на тъканите, са богати на червени зеленчуци и плодове, цитрусови плодове, касис, кайсии.

Храна, която унищожава хрущялите и ставите

.

Състоянието на тъканта на хрущяла се влияе неблагоприятно от продукти, съдържащи излишък от оксалова киселина : спанак, киселец, магданоз, ревен, целина, какао на прах, шоколад.

Изключете газирани напитки, хляб от висококачествено пшенично брашно, пушено месо. Премахнете продукти, съдържащи пурини (излишък води до подагра): мазно свинско и говеждо месо, кафе, силен черен чай.

В основата на менюто, за да се възстановят хрущялите ви трябва да има зърнени храни и зеленчуци (печени, задушени, в умерени количества сурови). Животинските протеини са 20% от общата дневна диета, при условие че се консумират редовно. Пийте много вода, компоти без захар, билков чай от шипки и френското грозде също ще бъде от полза.

Тези съвети ще ви помогнат да започнете с превенцията отсега, ако нямате вече проблеми. Надяваме се, че вие ​​от своя страна също ще ги споделите и ще помогнете на хората около вас!

Източник: За Жената