Понякога кратките истории дават отговори на сложни въпроси, а всеки може да намери мъдрост и поука за себе си
Понякога кратките истории дават отговори на сложни въпроси, а всеки може да намери мъдрост и поука за себе си. Стига да е готов за това.
Защото, както гласи една източна мъдрост: учителят се появява, когато ученикът е готов.

Вижте следващите малки истории и разберете дали сте готови за тях.

1. Празната лодка

Един източен мъдрец разказал на своите ученици: „Когато бях млад, често се усамотявах на езерото и медитирах. Имах малка лодка и с часове стоях в нея и размишлявах. Веднъж, рано сутринта преди изгрева, стоях със затворени очи и медитирах, когато изведнъж една лодка се удари в моята и разруши цялата хармония, която бях постигнал. Ядосах се много и бях готов да наругая несъобразителния стопанин на тази лодка. Но когато отворих очи, видях, че тя е празна. И тъй като нямаше на кого да излея гнева си, пак затворих очи и се опитах отново да възвърна хармонията в себе си.

Оттогава празната лодка е мой учител и е винаги с мен, когато се ядосам на някаква житейска ситуация или на човек, който ме нагруби.

2. Майсторство

Млад фотограф бил на вечеря в дома на една жена. Преди да сервира масата тя разгледала неговите фотографии и възкликнала: „Страхотни снимки! Сигурно имате много хубав и скъп фотоапарат!”

Фотографът замълчал, но на тръгване благодарил на домакинята с думите: „Благодаря, вечерята беше страхотна. Вероятно имате много хубави и скъпи домакински съдове.”

3. Какво се случва след смъртта

Един ден учениците задавали на Учителя си само един и същи въпрос: „Какво се случва след смъртта?”. Но той само се усмихвал и нищо не отговарял.
В края на деня учениците го попитали защо отклонява отговора на този толкова важен въпрос. А Учителят им отговoрил: „Забелязали ли сте, че от задгробния живот се интересуват най-много тези, които не знаят какво да правят с този си живот.

По-важният въпрос е не дали има живот след смъртта, а дали има живот до смъртта.”

4. Преди да стане горещо

Какво би станало, ако сложим една жаба в съд с вряла вода? Тя веднага ще изскочи от там. А ако я сложим в съд с хладна вода, която постепенно се загрява? Най-вероятно жабата ще се отпусне, ще се почувства комфортно и дори няма да обърне внимание, че водата става все по-топла и по-топла. Ще започне да свиква с топлината и няма да усети как става непоносимо гореща. И в един момент жабата просто ще бъде … сварена.
А какво „се подгрява” във вашия съд с вода – излишни килограми, дългове, недоволство към близък човек, здравословни проблеми, негативизмът…?

Открийте го и бягайте докато не е станало много горещо.

5. Мъжът и жената

Една жена попитала един мъдрец: „Защо мъж, който има много жени, всички го смятат за герой, а жена, която има много мъже – наричат блудница?”

„Защото ключ, който може да отключи много замъци, е добър ключ. А замък, който може бъде отключен от всеки ключ, е лош.”

6. Законът за бумеранга

Накрая просто вижте тази прекрасна карикатура на големия датски карикатурист Херлуф Бидструп.

Източник: gnezdoto.net