По-добре да си нещастна сама, отколкото нещастна с някого
Мерилин Монро е казала: “По-добре да си нещастна сама, отколкото нещастна с някого.”

Когато сме влюбени, всичко е красиво като в розова мъгла. Главата ни е в паралелна реалност, сърцето е в галактика, различна от тази, която населява разсъдъкът, душата организира градински партита сред цъфнали сливови дръвчета.

За съжаление обаче няма как връзката да е нонстоп в пределите на този мечтателен документален филм. Отношенията освен щастие и удовлетворения имат и падения, които предизвикват на дуел идилията, донесена от гушкането в другия през студените нощи. Изневиделица топлото одеяло на любовния уют може да бъде изтикано от чувството на самотност.

Самотата е доста болезнено усещане, което не е прерогатив само на хората без половинки. Понякога да си женен или да споделяш пространството си с някого, когото наричаш любим, не те предпазва от това да се чувстваш сам. Когато другият емоционално абдикира от връзката, но се храни с нас на масата, спи в леглото ни, ръси чорапи по пода, то със сигурност ние официално сме останали без партньор. Понякога вина за емоционалното поваляне има тази или онази криза, друг път тръгването от любовта просто се случва.

Да имаш връзка невинаги означава, че преставаш да си самотен. Често отношенията предизвикват самотата.

Как да се преборим със самотата

Емоционалната изолация, която ни обгражда, когато се чувстваме самотни, кара мускулите на отношенията ни да атрофират. За да подобрим качеството на връзката ни, трябва да тренираме с търпение нашите ръждясали умения да комуникираме с другия. Трябва отново да се заинтересуваме от живота и чувствата на половинката си.

Поемете инициативата

Ако се чувствате самотни, шансът и любимият ви да се чувства така, е огромен. Но най-вероятно той е заклещен в цикъла на емоционалното ви разединяване и се чувства безпомощен да разбие този омагьосан кръг. Опитайте се да инициирате разговор, на който темата е нещо, за което наистина го е грижа.

Създавайте споделени изживявания

Ако половинката ви е в другата стая и гледа поредния мач, отидете при него и се опитайте да издържите поне едното полувреме. На почивката го помолете да ви разясни конкретна ситуация. Този ваш внезапен интерес към игра, която доскоро не сте понасяли, може да го обърка, но поне ще активирате отново комуникация помежду си. Веднъж тръгнала, после ще надграждате.

Опитайте се да погледнете през неговите очи

Колкото по-дълго сме с един човек, толкова сме по-склонни да си мислим, че сме наясно с мислите на другия. Истината е, че понякога сме наистина далече от Рая. Затворете очи и се опитайте да си представите света, който той от време на време населява, и погледнете с неговите очи. Това е ви помогне по-добре да разберете чувствата и мислите на партньора си, което ще ви направи по-съпричастни и разбиращи. Нещо, което със сигурност ще възстанови понакърнената ви връзка.

Източник: mila