Правилата за ядене, на които френските родители възпитават децата си
Най-важното правило, което трябва да научат френските деца, е:

„Яденето е удоволствие!“.

Всички други правила са подчинени на това правило. За да не си нарушава човек удоволствието, той не трябва да се разсейва с вредни храни и междинни, излишни хранения. Много е важно да се яде истинска храна. Човек трябва да се храни седнал на маса, а не в движение. Трябва да уважава храната и с радост да се включва в играта по разпознава на съставките. А още по-интересната игра е – да се научи да приготвя вкусни гозби.

Всички 10 прави за ядене, с които френските родители възпитават децата си, ги учат да ценят хубавата храна, да изпитват удоволствие по време на ядене, но също така предпазват малките от затлъстяване и вредни навици.

10-те правила за ядене на френските деца

1. Яжте, но не през целия ден

Три яденета на ден и едно допълнително – след училище традиционната за французите „goûter“ или следобедна закуска, която може да е филия с шоколад, плод или ябълково пюре.

Френски деца не се „тъпчат“ постоянно с нещо. За тях храната наистина е удоволствие и ядат, когато са гладни.

2. Яжте истинска хранa

Тъй като яденетата са само 3 на ден без никакви похапвания между тях, децата могат да се насладят на храната, когато седната на масата. Те трябва да изядат предястие, основно, сирене и десерт. Порциите са щедри, но не излишно големи.

Ето едно обедно меню от училище:

Предястие: салата от леща

Основно: печено пиле със зелен фасул

Кисело мляко

Ябълкови и портокалови парчета

3. Изберете вода

Най-общо казано:

Французите не „пият“ техните калории.

По време на хранене те пият вода. Възрастните могат да изберат и една-две чаши вино.

4. Седнете

Рядко във Франция ще видите хора, които да вървят и да ядат. Яжте седнал на маса. И не пред включен телевизор или пред компютъра. След като се нахраните, едва тогава вършете другите неща.

5. Вечерята трябва да бъде лека храна

Обядът е основното събитие в живота на французите. Вечерите обикновено са леки – супа, салата, омлет, паста. Десертът може да е кисело мляко или плодове. След лека вечеря ще спите много по-добре.

6. Никакво ядене след вечеря

С вечерята се приключват храненията за деня.

Когато кухнята е „затворена“, значи наистина е затворена.

7. Трябва да знаете какъв ви е лимитът

Трябва да знаете колко храна можете да поемете и след това да спрете с яденето. За това помага много и фактът, че се яде само 3 пъти на ден. Така човек по-лесно се контролира. Яде, когато е гладен и колкото може да поеме.

8. Опитайте храната и отгатнете съставките

Французите не просто обичат да ядат вкусна храна и да пият хубаво вино, но и обожават да говорят на тази тема. Обсъждат храната, отгатват съставките, взаимно се информират кое как е приготвено и какво съдържа. Децата се включват в разговорите. Те научават какво е истинска храна и откъде идва.

9. Научете се да готвите

Най-добре човек научава какво е истинска храна, когато готви. А това важи с още по-голяма сила и за децата. Когато са включени в готвенето. Те научават много за съставките, за процеса и за самата гозба. Дори и малките деца могат да бъдат добри помощници – например за поставяне на украса, за подреждане на плодове и зеленчуци, за правене на торта, за приготвяне на пастата.

10. Да се храниш добре не е грях, това е удоволствие

Яденето на хубава храна (без значение дали е лесно приготвена или е сложна рецепта) е едно от най-големите удоволствия в живота на човек. Никой не трябва да изпитва вина за това, че обича хубавата храна. Особено, когато е в умерено количество.

Веднъж в САЩ сервитьорка казала на французин:

„Добре свършена работа!“, имайки предвид как се е справил с яденето в чинията си.

Той отговорил:

„Яденето е удоволствие, мадмоазел, не е работа!“

Съветите са описани във сайта Matador Network от американска майка, женена за французин и живяла във Франция.

Източник: danybon