Президентът: Нация, която не уважава своята история, култура и традиции, няма бъдеще
Нация, която не уважава своята история, култура и традиции, няма бъдеще.

Това заяви държавният глава Румен Радев на откриването на експозицията на Института за етнология и фолклористика „Времена и хора: живите традиции на България“, пише novini.bg.

Тя се провежда под негов патронаж и е разположена в реставрираните зали в източното крило на бившия Княжески дворец в София, съобщиха от прессекретариата на президента.

На събитието държавният глава беше придружен от съпругата си Десислава Радева.

„Блестящите българските учени и изследователи се нуждаят от по-голяма подкрепа. Техните усилия трябва да се измерват с адекватни и модерни методи за финансиране, а високият им потенциал да има една голяма обществена подкрепа, за да могат те да го разгърнат в името на България“, обясни Радев.

Държавният глава определи експозицията като впечатляващо богатство, което обхваща различни региони от България в различни епохи и поставя в центъра човека с неговия дом,поминък, бит, вярвания и среда за общуване.

„Експозицията успява да представи етническите, религиозните, битовите и духовните различия, с които в България сме богати. Всички те са обединени под един общ знаменател, защото духовното пространство, в което се създават, взаимно обогатяват и предават през поколенията носи едно име – България“, посочи Румен Радев.

Президентът поздрави екипа на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките за създаването представителната експозиция, която е изложена след близо 40 години прекъсване.

Експозицията представя живота и формите на общуване в селото и в града през последните 200 години.

Източник: Petel