Пресен сок от лук с мед лекува бронхит и пневмония, облекчава кашлицата
Лукът има силен антибактериален ефект – всички го знаем. Пресен сок от лук с мед лекува бронхит и пневмония, облекчава кашлицата. Пакетче с настърган лук помага при болки в ушите и дори може да се намали температурата на тялото, ако го наложим на краката си.

Но малцина знаят, че лукът е полезен не само пресен, но и печен  лук.
Топлинната обработка не го лишава от полезните свойства, дори напротив!

Печеният лук ще ви помогне да се справите с язви и дълго незарастващи рани! Необходимо е да изпечетелука с кожата и да го наложите на възпалено място, докато се почувствате по-добре. Използвайте печен лук при лечение на циреи. Правете топла лапа с  лук върху проблемните зони в продължение на 20 минути на ден. Много скоро циреят ще изчезне! Благодарение на печения лук могат да се лекуват дори хемороиди! Лучените компреси имат дезинфекционни свойства и помагат за регенериране на кожните тъкани по-бързо.

Консумирането на печен  лук е препоръчително за всички, които имат проблеми с кръвосъсирването. След сърдечен удар или инсулт се препоръчва да се яде печен лук всеки ден! Важно е да се въведе приготвеният по този начин лук в менюто на хората, страдащи от диабет или изпитващи резки скокове в нивата на кръвната захар. Може да го хапвате като добавка към основните ястия, а можете да изкарате пълен курс на лечението и да го ядете на празен стомах всяка сутрин.

Ефектът се забелязва в рамките на една седмица и всичко това благодарение на прекрасния състав на този зеленчук: сярата и желязото в черния дроб помагат за нормализиране на нивата на кръвната захар и поддържат правилното функциониране на панкреаса и черния дроб. Когато се използва, печеният лук подобрява състоянието на пациенти с хипертония и атеросклероза.

Лукът помага за пречистване на кръвоносните съдове, което премахва атеросклеротичните плаки, предотвратявайки скокове на кръвното налягане.  Нищо чудно, че винаги съм харесвал вкуса на печения лук в разнообразие от ястия! След изпичането му от лука се изпаряват етеричните масла, които дават на пресния  лук специфичния му вкус и мирис.  Четейки това, сигурно и вие се замисляте да го ползвате по-често. Опитайте, веднага ще почувствате ползите пише zajenata.bg!

Източник: lekuvai