Природният феномен на България – Каменната сватба, крие една уникална история..
Така изглежда в началото на март “Каменната сватба” – уникалният природен феномен, разположен до село Зимзелен, на няколко километра от областния град Кърджали. Скалните образувания се простират на площ от повече от 40 декара, височината им е от 0,5 м до над 10 м и представляват наистина чудна гледка.

Преди десетки милиони години в следствие на подводна вулканична дейност са се образували скалите – риолитови туфи. По-късно, след като морето се оттеглило, скалите били изложени на въздействието на дъжда, вятъра и слънцето и тези стихии оформили днешните им форми. Различни минерали в скалата са причина и за разнообразните цветове и нюанси.

Името на феномена идва от факта, че скалните образувания приличат на хора, събрани на едно място. За скалното образование и произхода на името му съществува много интересна легенда.

Млад момък от Зимзелен се влюби в девойка от съседно село. По време на сватбата по пътя към село Зимзелен недейдейно духнал силна вятър и отвел булото на младоженката. Пред неуписуемата й красота всички сватбари занемели, а свекърът завидял на сина си. Природните сили враждат всички заради нечистите мисли на свекъра. Само младоженецът остана жив и през горчивите сълзи помолил вятъра да се вкамени и него. Природната стихия изпълнила молбата му, в резултат на която “Каменната сватба” и до днес стои до една локва, която се смята за безсмъртните тиши на злочестия братовчед.

През 1974 г. природният феномен “Каменната сватба” е обявен за защитен обект с национално значение.

 

Източник:  rodopi24