Природното лекарство Мумио помага за много за здравето
Едно от най-предпочитаните природни лекарства с доказани действия е мумио (шилажит). Това е смола, която има минерален произход. Добива се във високопланински пещери в Непал, Тибет, Монголия, Китай и Русия. Лековитата смола е наричана още „победител от планината“ и „кръвта на планината“, от санскрит.

От незапомнени времена централноазиатските племена и народи разчитат на мумио за лекуването на много заболявания. Ръкописи от Персия, Индия и Арабския свят сочат за лечебните свойства на смолата. Преди повече от 25 века и Аристотел споменава мумио като изпитан начин за лечение на кръвотечение от носа, заекване и глухота. Истинско природно медицинско чудо е мумио заради силата на своите свойства. Този мощен биостимулатор запазва младостта и възстановява организма.

Над 28 химични елементи, 6 аминокиселини, 30-микро и макроелементи, десет различни окиси, етерични масла, витамини (B1, B12 и P167) и дори пчелна отрова има в състава на мумиото.

Смолата лекува е особено полезно при язви, дерматологични проблеми, зарастване на счупени кости, анемия, разтегнати сухожилия, стрии, хемороиди, тромбофлебит и намалена полова функция.

Медицински изследвания доказват, че мумиото действа антитоксично, противовъзпалително и общоукрепващо. То усилва възстановителните тъканни процеси, възвръща функциите на централната и периферната нервна система.

Мумиото има лепкава консистенция и тъмен цвят. Лесно се разтваря във вода, а от топлината омеква. Може да се приема разтворено в течности, подсладено с мед, както и да се ползва външно като част от крем или лосион.

4 РЕЦЕПТИ С МУМИО

При възпаления и гноящи рани намажете участъците с 2-3% разтвор, плюс мас или с 1-10% разтвор от мумио.

При възпаления в устната кухина и пародонтоза се препоръчва прием на 0,2 г мумио с мед или мляко на гладно след сън и преди лягане вечер за 25 дни. Друго безотказно действие е разтвор за жабурене с вода и мумио в съотношение 20:1 (например 20 мл вода към 1 мл мумио).

При стрии смесете мазен лосион за тяло със стрити няколко таблетки мумио. Нанасяйте върху проблемните зони 2 пъти дневно.

При гастрит, колит и стомашна язва пийте на гладно мумио в зависимост от теглото в рамките на един месец (за едномесечен лечебен курс препоръчителната доза е между 0,2 и 0,5 гр до 10 – 25 гр). Може да повторите лечението, след като направите почивка от 10 дни, ако заболяването ви е хронично.

Източник: delo.bg