Разгледайте 10-те най-автентичните и най-романтичните места в България! Да настръхне човек..

Снимка: Андрей Андреев

Представете си, че е края на XIX век и се разхождате из България. Представете си, че ухае на натежали лози, на пресен сняг или нежен пролетен дъжд… И така си го представете 10 пъти, ще ви отведа до 10 любими места, за да видите 10 красиви улички. Това е част от България – 10 от най-автентичните и най-романтичните места в България.

Преди всичко, искаме да благодарим на Андрей Андреев, че е заснел тези магически кадри!
Село Лещен – красивите къщи от камък и дърво в Родопите

В тежък септемврийски ден се разхождахме по уличките на село Лещен. От каменната уличка до тежката дървена врата тихо стъпваме по мек зелен килим. Влизаме през нея и се озоваваме в градината, скрита зад високия каменен дувар. Послушно конче пасе наблизо. Красиво място е село Лещен, живописно разположено в Родопи планина.

Село Лещен се намира на около 7км от село Огняново и на 14 от Гоце Делчев. То е едно от селата в района, съхранили красивите каменни къщи, покрити с дървени покриви и с тикли. Калдъръмени улички и автентичния си вид. И макар че става все по-популярно място за туризъм, селото все още е много чаровно и спокойно. Има къде да се хапне, а и много места къде да се отседне.


Село Лещен
Снимка: Андрей Андреев
Постоянното население на село Лещен е около 10 жители.

От много години посещаваме село Лещен и всяка година все по мъничко се променя, но нашата разходка си е винаги една и съща, между къщите до по-високите части. Е, вече се застояваме с Ани на люлката точно до църквата и тя много се радва. Църквата също е много хубава, строена е през 1833г. и се казва „Света Параскева“.


Църква „Света Параскева“
Снимка: Андрей Андреев

Друго село в района, което е забележително с къщите си, е село Ковачевица, единствения път до това село минава през село Лещен.
Ако сте любители на SPA и минералните басейни препоръчваме ви да отседнете в село Огняново на 7км от Лещен. Ние отсядаме в Royal Valentina Castle. Но все пак, спкокойствието и красотата на Лещен не са за изпускане, та и в Лещен е чудесно място за почивка.

Село Долен – още едно родопско село


Село Долен
Снимка: Андрей Андреев

А ето ни и един октомврийски следобед. Седнали под чардака в село Долен на гости на баба Василка, разказваща за изминалите години. Как с дядото са ходили до село Огняново на минерални бани, за внуците и за по-живите години на красивото родопско село Долен. И така, гледащи залеза и вдъхващи аромата на прясно набран магданоз, прекарахме един прекрасен родопски ден.

Село Ковачевица

В инаги, когато отида в това село, се чувствам ужасно самотен. Почти обезлюдено, жителите му отишли в големите градове и изоставили чудните, богати и красиви каменни къщи. Самотните каменни улички навяват тъжни мисли. Но в същото време тишината, спокойствието и безкрайната красота ме карат все да се връщам там.


Снимка: Андрей Андреев

Село Ковачевица


Снимка: Андрей Андреев
Ковачевица, едно много особено място в Родопите. Родопското село, макар и поизоставено крие доста чар и доста каменни къщи в себе си.

Село Широка Лъка
Събрали се децата да карат шейни. Зимата ухае на пушек от запалените огнища и на пресен сняг. Декемврийските дни в Родопите са винаги много емоционални.


Село Широка Лъка
Снимка: Андрей Андреев

В Родопите има и много други красиви селца:

Пролетно зелена разходка до село Косово И всичко започва със среща на пловдивската ЖП гара в 5 и 30 сутринта, а навън е пълнолуние. В Пловдив всичко спи, но бяхме планували друго и се измъкнахме от непробудилия се град с неясната идея да посетим село Косово. За него се разговорихме на по чашка…цитронада или мляко…

Някои по-интересни места в Стара Планина

Габрово – Етъра

Дюкяните вече са затворени в късния следобед на юнския летен ден. Занаятчиите са се прибрали при семействата си. Обичайно така шумната улица, огласяна от ударите на ковача или пазарлъка между продавач и купувач, сега е тиха и спокойна, някак си потънала в безвремие. „Етъра“ както всичко го знаем, всъщност си е музей – Етнографски музей на открито „Етър“. Не много голям, но много занимателен. Всеки път, като отидем рано сутрин там, си купуваме топли закуски от пекарната, пием едно турско кафе и наминаваме през сладкарницата. Жалко, че така рядко ходим.


Етнографски музей на открито „Етър“
Снимка: Андрей Андреев

Град Котел
Г рад, пълен с история и много известни български личности. Град, център на българщината и на българското образование през XIX век.


Най-любимата ми снимка от Котел
Снимка: Андрей Андреев

Село Жеравна
Красив е храмът „Св. Николай“ (сградата в центъра на кадъра). Лек пролетно-априлски дъждец ръми. Каменните улици на Жеравна ухаят на свежест, а уличната чешма шурти и шуми приятно. Разхождаме се с брат ми из така българското село, останали на приятелска приказка, само двамата.


храмът „Св. Николай“
Снимка: Андрей Андреев

Жеравна е едно от любимите селца на всички българи. През всички сезони тук е много красиво и, освен ако не хванете някакво събитие, е много спокойно. Често се отбиваме в Жеравна, за разходка или просто да похапнем, атмосферата е неповторима и зарежда с положителни емоции.

Както и в Средна гора

Град Копривщица
Пролетните цветове украсяват дърветата, шарените фасади из улиците на възрожденското градче с красивите си прозорци, така типични за България през XIX век.

По улиците на Копривщица през пролетта /май месец/
Снимка: Андрей Андреев

Град Копривщица е много красив и през зимата, когато навали сняг и от всички коминчета се издига пушек. И въпреки че снежните разходки са ми много любими, най-хубаво е да се приберете в някоя уютна къща и да седнете пред камината с вкусна гозба и чаша вино. Тук туризма е добре развит и може да откриете много приятни места за настаняване.


Копривщица през зимата
Снимка: Андрей Андреев

Някъде из Странджа

Село Бръшлян

Навсякъде в България може да се разходим по красиви селски улички покрай стари и красиви къщи. Странджа вероятно е едно от най-неизследваните места в България, но пък затова е много дива и спокойна.

Снимка: Андрей Андреев


Къща в село Бръшлян
Снимка: Андрей Андреев

По бреговете на Черно море

Град Несебър

Няма да пропуснем и крайморските градове. Несебър, малкия град на полуостров, издаден в Черно море, лятото е пълен с туристи, почти невъзможно да останеш сам по уличките. Но през деня повечето хора са на златните и слънчеви пясъци и се къпят в солените морски води.

 

Снимка: Андрей Андреев

Снимка: Андрей Андреев

Несебър през пролетта е много приятно място. Може заведенията по крайбрежната да не са най-добрия избор за обяд (обядвахме в Бургас, за да не се разорим по безкомпромисните цени на стария град), но разходката из пролетните улици на стария град наистина ни докара приятна емоция. А две къщи по-натам пихме прекрасно бяло вино.

Снимки: Андрей Андреев

Източник: andrey-andreev