Рецепти за забравената, но много вкусна триеница от Етъра
В миналото триеницата е била традиционно ястие, приготвяно основно от брашно, вода или мляко.

През годините специалистите от музей „Етър” събират традиционни рецепти от жителите на старопланинския регион. Това става по време на теренни проучвания или от участници в кулинарни събития, организирани в музея.

Като част от конкурса  „Гозби по стари традиционни рецепти“ от етнографския музей на открито край Габрово споделят рецепти, избрани от научните специалисти в „Етър”-а. Сред тях са и два начина на приготвяне на триеница.

Сеннишка триеница
Рецептата е на Янка Балканска от село Сенник, община Севлиево

Продукти: 

1, 5 литра прясно мляко
0,5 кг бяло пшеничено брашно
2 яйца
захар на вкус

Начин на приготвяне:

Яйцата и брашното се разбиват много добре. От получената смес чрез претриване с длани се правят малки гранули – затова ястието се нарича „триеница“. Отсява се със сито, за да падне брашното. Готовата смес се поставя във врящото мляко и се подслажда на вкус.

Триеница от село Буря, община Севлиево
Рецептата е на Пенка Йовчева

или

Продукти:

2 литра вода
1 чаена лъжичка сол
1 чаена чашка смлени орехи
1 чаена чашка захар (по желание)

Начин на приготвяне:

В тенджера наливаме 2 литра вода. Щом водата заври прибавяме солта. Предварително към трите чаши брашно прибавяме по малко студена вода, като сместта претриваме с ръце така, че да се получат трухалчета (от глагола трия).

Трухалчетата се сипват във врящата вода, като непрекъснато се бъркат с дървена лъжица, докато се постигне необходимата гъстота. Накрая се прибавят смлените орехи. Може да се прибави при желане и бучка краве масло. Сервира се със сирене или и с двете. Яденето е подходящо за закуска.

Източник: Десант