Риганът съдържа 12 пъти повече антиоксиданти от портокала и 42 пъти повече от ябълката
Риганът  е невероятна билка, както за използване в кухнята, така и за терапевтично използване, ако е необходимо. Името му означава “радостта на планината”, а риганът е почитан като символ на щастието на древните гърци и римляните.

Риганът съдържа  витамини А, витамин С, витамин Е и витамин К, както и фибри, фолиева киселина, желязо, магнезий, витамин В6, калций и калий.

Той съдържа мощни фитохимикали, които предлагат потенциални ползи за здравето.

Риганът е отличен антиоксидант за укрепване на имунната система, благодарение на активен агент, който притежава риган, розмаринова киселина

Той е мощен антиоксидант, който може да укрепи здравето на нашата имунна система. Много интересен факт е, че риганът има една от най-високите антиоксидантни стойности, има 12 пъти повече антиоксидантен капацитет от портокалите и 42 пъти повече антиоксидантен капацитет от ябълките.

Антиоксидантите  са химически съединения, които помагат на организма да противодейства на негативните ефекти на свободните радикали, които са причина за рак, преждевременно стареене, увреждане на кожата, сред други заболявания.
Карвакрол и тимол, два фитохимикала, присъстващи в ригана, са мощни антимикробни агенти. Проучванията показват, че етеричното масло от риган може да убие хранителни патогени, като листерии и супер бактерии.

Риганът съдържа бета кариофилен, вещество, което инхибира възпаление, както и изключително полезно при лечението на заболявания като остеопороза, атеросклероза и метаболитен синдром.

Риганът има мощна антивирусна активност , и е установено, че аерозол, съдържащ ароматни пет етерични масла от растения, включително риган, значително облекчава симптомите при хора с инфекции на горните дихателни пътища.
Ако се разболеете от грип или простуда, ригановото масло може да бъде много полезно. По правило, колкото по-висока е концентрацията на карвакол, толкова по-ефективна ще бъде. Любопитно е, че риганът допринася за изпотяване като режим на детоксикация и консумацията му може да помогне на тялото да премахне също така нежеланите храчки от белите дробове.
Риганът е една от билките, които са били изследвани поради неговите медицински и антибиотични свойства. Важно е да не злоупотребявате с консумацията му, затова можете да консумирате умерени количества в салатите, както и като подправка за месо и зеленчуци.

Риганът служи за предотвратяване и противодействие на:

– Простуда

– Алергии

– Умора

– Силна болка

-Бронхит

– Главобол

– Вътрешни паразити.

– Репелент срещу насекоми

– Премахва пъпките

– За зъбна хигиена

– Болести на сърцето, болка в ухото, менструални спазми, сред други заболявания.

 

Източник: За Жената