Само с една капка и като почна да расте и да цъфти, не можах да го позная. Сега всички ме питат как имам такива мушкато..
Само капнете от този продукт на мушкатото и няма да го познаете

Мушкатото бихте могли да се засади от средата на февруари до началото на март.

Красиво цвете, което се отглежда почти във всеки дом. Мушкатото ( Pelargonium) от семейство Здравецови (Geraniaceae) произхожда от Южна Африка.

Всяка година бихте могли да подменяте вашето мушкато, като го пресадите, както са правили нашите баби и дядовци.

За това докато растенията все още изглеждат горе-долу добре е необходимо да се вземе „резник”- връхната част на растението с размер 6-8 см или 4–5 листенца. Хубаво е отрезът да се направи с остро макетно ножче на около 2-3 мм под мястото, където листната дръжка се свързва със стъблото. Ако резникът има цветна пъпка, то тя се отстранява. Така подготвеният резник се поставя в чашка или друго съдче с малко вода.

 

От тук нататък, ако всичко е нормално, след около 3 седмици е необходимо да започнат да се появяват първите коренчета. Случи ли се това, значи мисията вече е успешна на 70%. През периода до засаждането на новите растения през пролетта има още някои задачки. Ако стъблата се издължават, необходимо е да се отреже върха – така растението ще започне да се разклонява и сгъстява. Ако корените станат прекалено дълги, трябва да се скъсят наполовина.

 

Мушкатото може да вирее както на сянка, така и на светло, но не под преки слънчеви лъчи, защото листата му пожълтяват и изсъхват. До май месец може да се отглежда в затворено помещение, след което е препоръчително да се изнесе на открито.

Ето и тайната на отглеждането му:

Вода с йод : 1 капка йод, разтворена в 1 литър вода.

Полейте с 50 милилитра от тази смес цветето. Не прекалявайте, за да не изгорят корените! Допустиме е да се прави веднъж месечно. След такова поливане, мушкатото ще направи много цвят и ще се развие много по-бързо.

Ако листата пожълтяват, причините могат да са следните:

– Ако съхне по ръба на листата – причината е липсата на влага;
– Ако листата гният – причината е излишната влага;

Източник: За Жената