Сезона на дините! Как да изберем перфектната сладка диня?
Кой не обича диня лятото – някои я харесват без нищо, други – със сиренце и дори малко хляб. 

На нас много често ни се е случвало да си мислим, че сме избрали перфектната сладка диня и когато се приберем вкъщи и я отрежем и опитаме, да се окаже, че сме сгрешили много в избора си.

Определено ни трябваше време да се научим да избираме правилно, но смеем да твърдим, че вече сме се усъвършенствали в това.

Затова решихме да ви дадем няколко съвета как да изберете правилната диня, която да не се окаже изоставена в хладилника, защото не е достатъчно сладка и сочна. 

Много хора не знаят, че фермерите определят дините по пол – мъжка и женска. Пример: “мъжката” е по-голяма, има продълговата форма и воднист вкус. “Женската” има закръглена форма и е много сладка.

Изсъхналата дръжка означава, че динята е узряла. Ако дръжката е зелена, това означава, че динята е била откъсната скоро и не е достатъчно зряла още.

Не избирайте нито най-голямата, нит най-малката по размер диня. Изберете среден размер, но запомнете, че тя трябва да бъде по-тежка от това, което предполагат размерите ѝ.

Тези мрежовидни кафяви петна на дините означават повече опрашване на цветовете им от пчели. А повече опрашване означава определено по-сладка диня.

Това жълто петно индикира за мястото, на което динята е стояла на полето. Зрелите дини винаги са с кремаво жълти и дори оранжеви, но не и бели петна.

Източник: edna