Семейство направи в Хотница биоферма за новия хит лечебни гъби шийтаке!
СЕМЕЙСТВО ИНВЕСТИРА СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА В БИОФЕРМА за гъби, които са лечебни и отлична храна за вегани. Стопанство на съпрузите Диана и Атанас Димови и на дъщеря им Тоника се намира в наследствена къща в Хотница. Начинанието е разработено от доста време идея, а земеделският производител е 26-годишната госпожица Тоника, възпитаник на ВТУ. Биофермата върху две декара двор е кръстена “Тодина” и се намира в оранжерия, която за момента е едно, но ще бъде няколко. До момента фамилията е инвестирала около 10 000 лева свои пари и се надява бизнес да потръгне. Смелата инвестиция е единствена във Великотърновска област и не само при нас.

“Ние решихме да избягаме от града и да заживеем в село, но ние трябваше да имаме малък бизнес, който да е различен от другите.” От 6 г. предлагаме закуски в В. Търново край две училища, а преди това имаше в ката в икономическото училище.Този бизнес обаче е много труден, денонощно и решихме да намерим ниша в нещо, което да ни установи в село.Така ние се хванахме с шията “, казва г-жа Димовска. Тя допълва, че хранет децата от две училища във В. Търново с екологични закуски, смеси, бургери с черни хляб и семена и други здравословни неща. Първото начинание в бизнеса на Диана и Атанас е било в шивашкия бранш, където също са показали своите възможности.

Преди да стартират бизнеса, тя и съпругът Атанас проучиха всички свойства на въпросните лечебни гъби, култивирани в България по японска технология. Наричат ​​ги още императорски гъби и имат 3000-годишна история, през която са се превърнали в лечебно средство за дълголетие. Днес за тази гъба се казва, че помага при диабет и се бори против злокачествените клетки в организма, по време и след химио- и радиотерапия, спира растежа на тумори, понижава холестерола, намалява кръвното и предпазва от сърдечен удар. Единствената болест, за която е противопоказана, е сурова. За тази гъба казват още, че е като еликсир на живота, защото съдържа около 30 ензима. За вегетарианците и заместителите на месото. За останалите всеядни приличаше на пържола и беше най-вкусна на скара.

КАК СЕ БЕРЕ ГЪБА ОТ ДЪБОВИ И БУКОВИ ТРУПИ

СЕМЕЙСТВО ДИМОВСКИ СИ КУПИЛИ 20 КУБИКА ДЪБОВИ ТРУПИ определен размер. Въпросните лечебни гъби могат да се отглеждат и на бук. На всеки един дърво се правят определени брой дупки, около 60, с определен размер – широки 12,5 мм и дълбоки 2,5 мм. После в тях се намира биомицелът на шията. В отвора се поставя специална тапа и дървото се полива с изворна вода. Инкубационният период е между 4 и 6 месеца. През целия този период дърветата се изсипват с вода от герана или от извора, но не от тоалетната, за да не бъде хлорирана.

За да има голям добив и постоянна температура, фамилията е сложила гъбената си ферма в оранжерията. Първите гъби вече са набрани и се подаряват за опитване на приятели. Освен това те не бива да стават много големи, а дървените трупи раждат шийтаке 5 години. След това дърветата се ползват за огрев, а дотогава Димовски се надяват да завършат къщата в двора на фермата си и да ги ползват.

“Първите гъби започнаха да се раждат през есента на 2016-а. Оказаха се наистина полезни и вкусни. Едно кило на пазара от тези гъби се продава за 25 лева, но ние възнамеряваме да предлагаме тарелки с малки количества . Вече има търсене, но още не можем да го задоволим “, разказват още фамилия Димовски. Тримата продължават с усиления си труд, който за тях е не само бизнес, но и предлагане на лечебна и здравословна храна за хората. А в цялата технология има още много тайни, които те не искат да издават.

Нели СУКОВА