Сериозна промяна в закона за пияните шофьори! Жестоки глоби и влизат в програма “Шок и ужас”
Водачите, попипани пияни или дрогирани от КАТ, да ходят на задължителни срещи с пострадалите в катастрофи и близки на загинали на пътя. Това предложение за промяна се съдържа в един от трите нормативни акта за шофьорите след разкопчаването на Закона за движение по пътищата, настояват от асоциацията на пострадалите при катастрофи. 

“Такава допълнителна санкция има от години в много страни от Европа, както и в Америка”, обясни пред “Телеграф” председателят на асоциацията Владимир Тодоров.

До деня се очаква законите за водачите да бъдат качени за обществено обсъждане. Всички заинтересовани страни ще имат време от около месец, в който да дадат предложения за допълнителни текстове в тях. В хода на тяхното провеждане ще бъдат проведени обсъждания с психолози, както и различни инициативи със специална методика, наричани в чужд “Шок и ужас”.

Водачите, пипани или дрогирани на пътя, ще гледат по задължение стряскащи видео материали от зловещи катастрофи с жертви и ранени. “Освен това ще се организират срещи с хора, които са загубили близки при инциденти по пътя, както и със страдащи при сблъсъци между автомобили”, каза Владимир Тодоров.

Курсът няма да завърши с изпит, а целта му е да покаже на нарушителя до какво може да доведе поведението му, ако се повтаря. Ще въздействаме на психиката. В чужбина има огромен ефект “, уверен е председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Източник:  Блиц