Силата на Свети Георги и вярата на Преподобна Стойна
Само на едно място в България можеш да усетиш храбростта на Свети Георги, да поемеш силата на вярата на една пророчица и се заредиш с енергия, бликаща от реликва, взета от Йерусалим. Това е храмът “Свети Георги” в малкото селце Златолист. Стотици от цялата страна се стекоха в 158-годишната черква “Свети Георги” в санданското село.

Село Златолист се намира от другата страна на Мелник, на 7 км от село Катунци. Хиляди идват тук за да се заредят с енергия от необикновеното място. Селцето е тихо, къщите са се разпаднали, само няколко нови вили показват, че духът на селото е все още жив. Днес, Гергьовден, храмът чества своя празник. Тук, накрай света н близост до българо-гръцката граница идват стотици. Сред тях политици, министри, премиери, но почти всички те идват тук когато няма много хора.

Тук е идвала и Людмила Живкова, почти веднага сред пътуването си до Индия. И тя неофициално. Храмът е построен през 1857 година и от 1967 г. е национален художествен паметник на културата. Заради стенописите, в един от които българин убива турчин върху кон с лък. Плочата пред олтара на храма, в който се влиза приведен заради ниската врата, излъчва силна енергия. Такава се черпи и под короната на 1295-годишния чинар, растящ в двора на храма. Всеки трябва да застане под него или да докосне с ръка дебелия ствол на чинара. Мнозина отнасят със себе си малко парче от кората му.

Силно вярват, че това ще им донесе щастие. На дългия му клон, сочещ гроба на Преподобна Стойна /1833-1933 г./, се връзват люлки, на които и млади, и стари се люлеят за здраве. Следващото място за поклонение е гроба на Преподобна Стойна. Сляпата предшественица на леля Ванга е живял в малка стаичка в храма до смъртта си през 1933 г., спасила го е от опожаряване от турците в размирната 1912 г. Това станало посредством левитация, тъй като не успяла да убеди агата от Неврокоп, че не трябва да пали черквата, а да се върне в града, днес носещ името на Гоце Делчев, за да излекува болния си син. Агата наредил на аскера си да запалят черквата.

Тогава изведнъж Стойна се озовала пред олтара, за да изгори заедно с храма. Сепнат от саможертвата й, агата се върнал в Неврокоп. Наистина заварил сина си болен, излекувал го и се върнал в Златолист, за да благодари на пророчицата. А черквата останала една от малкото неопожарени от поробителите. Стойна е родом от с. Хазнатар, Серско, дошла тук след като открила една заровена икона на Свети Георги. Живяла в малка стаичка на втория етаж в храма до смъртта си през 1933 г. Тази малка стая като кутийка не може да побере стотиците, които искат да й отдадат почит и се поклонят пред силата на вярата й.

Затова пред нея има още няколко икони на Преподобната, пред които се пишат на листчета молби и желания, които всички вярват, че се сбъдват. След като се премине през черкавата, гроба на Преподобна Стойна и чинара, всички измиват лицата си на чешмата, която също е с лика на Стойна. Според една легенда тук, между Мелник и Роженския манастир някога е погребан рицар. Той се връщал от поредния кръстоносен поход до Йерусалим. От първият храм на Соломон, той взел някаква реликва.

Когато умрял скоропостижно тук, рицарите и местните хора го погребали като фараон. В гробница, която засипали с пръст, така се оформила нещо като пирамида, която днес иманярите търсят. Заради реликвата в нея в района има много силна енергия. Затова всички идват тук всеки ден – зиме и лете, за да се въоръжат с храбростта на Свети Георги, да поемат в сърцето си вярата на Преподобна Стойна и се заредят с енергия от реликвата, взета от Йерусалим.

Източник: pik