Симптомите за липсата на Витамин С
Симптомите на тежък дефицит на витамин С може да отнеме месеци, за да се развият, но има някои фини признаци, за които да се внимава. Тези симптоми са начинът, по който тялото ви общува с потенциалните витаминни и минерални недостатъци. Разпознаването им може да ви помогне да започнете съответната диета.

През зимата се срещат много вируси, които могат да разклатят здравето ни, ако не приемаме определени микроелементи.

Болестотворните микроорганизми са навсякъде – в градския транспорт, метрото, офиса, в театъра… Колкото и да слагаме предпазни маски, ние не сме на 100% защитени от тях.

Витамин С играе важна роля в поддържане работата на имунната система, която атакуват именно бацилите. Той е необходим за изграждане на костната структура, тъканите и зъбите, за усвояване на желязото, за производство на определени хормони и други. И тъй като организмът ни не го произвежда, се налага да си го набавим чрез храна или медикаменти.

В студа е особено важно да взимаме профилактично витамин С, за да не се разболяваме. Препоръчителната дневна доза за възрастни мъже е 90 милиграма, докато за жените е 75.

По кои признаци да познаете, че имате недостиг на витамин С?

Чуплива коса

Витаминът е необходим за производството на колаген, който осигурява еластичността на косъма, грижи се за структурата на ноктите и кожата. Когато количеството му в тялото намалява, косата става по-чуплива и се накъсва.

Суха кожа

Идеалният начин да предотвратите прекомерното изсушаване на косата е като пиете витамин С. Той подпомага производството на себум (естествени масла в скалпа на главата) и осигурява защитен маслен слой за кожата, който задържа влагата. Ако косата ви е суха и усещате сърбеж в скалпа, то вие се нуждаете от витамина.

Загрубяване на кожата

Дефицитът на витамин С може да направи кожата по-груба и пипайки някакви тъкани, тя направо драска и се закача за тях. Нарича се още пилешка кожа.

Болезнени венци

Болка и кръв от венците след миене също е признак за недостатъчно количество на витамина. Той е необходим за по-плътното прилепване на венеца към зъбите, от съществено значение е за производството на колаген, който изгражда тъканите в тях.

Силна умора

Липсата на витамин С може да ви накара да се чувствате уморени още след като се събудите. Освен това води до лесно раздразнение. Те са един от най-ранните признаци за недостиг.

Трудно зарастване на рани

Заради пониженото ниво на колаген в тялото, продиктувано от липсата на витамин С, раните заздравяват по-бавно и трудно. Затова при по-възрастните хора, чиято кожа отдавна не е така еластична, се наблюдава този проблем.

Източник: За Жената