Как да бутилирате аромата на пролетта в няколко лесни стъпки – Сироп от бял бъз




Как да бутилирате аромата на пролетта в няколко лесни стъпки – рецептата четете тук .

Необходими Съставки

цвят – 35 бр. бял дървесен

захар – 3 кг

вода – 3 л

лимони – 5 – 6 бр.

Цветовете се почистват и измиват. В голям съд се поставят измитите цветове, поръсват се със захарта и се долива водата. Разбърква се и се оставя в хладилник за 24 часа, като от време на време се разбърква, за да се разтопи захарта.

Лимоните се измиват добре, защото се ползват цели с кората. Нарязват се на кубчета и се добавят в съда, в който сме поставили цветовете, захарта и водата. Отново се разбърква и се поставя в хладилника за още 24 часа.

Сместа се прецежда, останалите в цедката лимони и цветове се изцеждат с помощта на тензух и получения сироп се разбърква и се пълни в шишенца с метални капачки.

Наливам студена вода в широка тенджера или тава – толкова, колкото да покрие капачката, като подреждам шишетата с капачките надолу. Завира и държа 5-10 минути само за капачката. Изваждам шишетата, изстиват, измивам ги и си ги прибирам.

Така готовият сироп може да издържи до следващата година.

Преди консумация разреждам с вода до желания вкус, добавям резенче пресен лимон и листенца прясна мента. В горещите дни добавям кубчета лед. Невероятно ароматен, разхлаждащ и с много приятен вкус е.

У дома това е единственото безалкохолно, което се пие винаги с охота.

От тази рецепта излиза около 5 литра сироп.

Източник: gotvach