Според фъншуй поръсете със сол ъглите на къщата си, и ще се предпазите от скандали и проблеми
Солта неизменно присъства на трапезата ни. И дори някои специалисти да препоръчват да я ограничаваме, защото води до проблеми с кръвното, тя винаги е имала и винаги ще има важна роля, и то не само в кулинарията. Ритуалите със сол са познати още от древни времена.

Най-вероятно защото тогава тя била изключително ценна подправка и се смятала за необикновена. Дори за свещена, затова казвали, че ако се пилее или разсипва, неизменно носи нещастие. Според една от теориите се вярва, че Юда разсипал сол по време на Тайната вечеря и именно оттам идва поверието, че разсипването на сол води до нещастие.

Солта е използвана през годините в множество ритуали – и при сватби, и за бременни, и при раждания, и при орисване на деца. През годините ритуалите се изменили, но елементи от тях останали в много култури и днес. У славянските народи съществува традиция да се хвърля щипка сол през рамо, за да се предпазим от недоброжелатели. Друга традиция по нашите земи е винаги да се слага сол на масата.

Причината не е просто проява на факта, че сме добри домакини. Според поверие тази проява на любезност всъщност крие корените си във вярването, че солта пази от завист и зли очи и затова е необходимо да се слага винаги близо до гости и до външни посетители на дома. Също така се смята, че дом, в който е свършила солта, е обречен на бедност и глад. Съществува и вярване, че не бива да давате сол назаем, защото така ще си дадете и късмета. А освен това на някои места не е прието солница да се предава от ръка на ръка.

Според фъншуй пък, ако поръсите със сол ъглите на къщата си, ще се предпазите от скандали и проблеми. Според друго вярване, ако поставите за три дни сол в дървена кутия някъде нависоко у дома, ще привлечете финансова стабилност.

Източник: Ретро