Страшно! Това са 10 от най-опасните места на земята (СНИМКИ)
Нашата планета е едно невероятно красиво място, което не престава да ни изненадва със своето разнообразие и жизненост. Тя е дом на великолепни планини, причудливи вулкани, величествени реки, безкрайни пустини и какво ли още не. Въпреки това обаче не трябва да забравяме и опасностите, които природата крие.

Ето защо решихме да ви представим 10 от най-опасните дестинации на Земята. Ако планирате ваканция в най-скоро време, по-добре стойте настрана от тях.

Вулканът Синабунг, Индонезия

Това е действащ вулкан на индонезийския о-в Суматра. Изригва често и оставя хиляди хора без подслон. На няколко пъти през 2010, 2013, 2014 и 2015 г. близките градове и селца са били покривани изцяло с лава и пепел. Последната активност на Синабунг бе на 27 февруари 2016 г. Тогава вулканът изхвърли смъртоносен облак от вулканични газове, камъни и пепел на височина 2500 метра. Кой знае какво ще се случи утре.

Долината на смъртта, САЩ

На пръв поглед това място е наистина красиво. Всъщност обаче е наистина опасно. Защо? Защото тук се крие най-отровната и агресивна флора на света – и най-малкият контакт с растенията в района ще ви докара сериозни сърбежи, обриви и дори замайване. А ако случайно се порежете или получите дребно нараняване, има опасност да се заразите с тропически паразити.

Национален парк Мадиди, Боливия

На пръв поглед това място е наистина красиво. Всъщност обаче е наистина опасно. Защо? Защото тук се крие най-отровната и агресивна флора на света – и най-малкият контакт с растенията в района ще ви докара сериозни сърбежи, обриви и дори замайване. А ако случайно се порежете или получите дребно нараняване, има опасност да се заразите с тропически паразити.

Пустинята Данакил, Еритрея

Едно от най-красивите, но и най-негостоприемните места на планетата. Ландшафтът е толкова необичаен, че прилича на друга планета. Колкото красива, пустинята е и толкова опасна. Може да се опише само с няколко думи – страховити вулкани, езера от сяра, температури, надхвърлящи 50 градуса и за капак – токсичен въздух. В допълнение, в пустинята често се случват и земетресения. Не случайно на това място често казват „Адът на Земята“ или „Депресията Данакил“.

Върх Вашингтон, Ню Хемпшир, САЩ

Ако го наречете дом на най-лошото време на света, едва ли ще сгрешите. На върха вятърът духа с ураганна сила средно 110 дни в годината, което допълнително сваля температурите. На 16 януари 2004 г. тук е регистрирана температура -42° C и постоянни ветрове от 140.8 км/ч, в резултат на което реално усещаната температура е -74.77° C.

Камчатка, Русия

Полуостров Камчатка е своеобразна долина на смъртта. Намира се не далече от прословутата Долина на гейзерите. Високата концентрация на токсични газове в района застрашава живота на всяко същество – растенията и животните умират бързо, а хората започват да се чувстват зле сравнително бързо. Някои дори получават треска или замайване.

Пътят на смъртта, Боливия

Пътят е построен от парагвайски затворници по време на войната между Боливия и Парагвай през 1932 година. Наличието на множество остри завои и лошата пътна настилка са причините за ежедневните пътно-транспортни произшествия на 64-километровото трасе.

Между 200 и 300 души загиват всяка година по този път. Първите 20 км от пътя са покрити с асфалт, но след това гладката повърхност изведнъж преминава в чакъл, често покрит и с кал. Няма предпазни мантинели, лентата за движение е една, а на всичкото отгоре и атмосферните условия рядко са благоприятни.

Езерото Натрон, Танзания

Някои го наричат „езерото на смъртта“ или „опустошената земя“. За други е просто граница между Танзания и Кения. Езерото е плитко, солено, заобиколено от вулканични хълмове и дълбоки кратери. Смята се за едно от най-алкалните в света. Водите му изобилстват от големи количества сол, калцинирана сода и магнезий. Заради содата водата на Натрон има изключително високо рН – над 10,5. Това прави възможно калцирането на живите организми. В миналото депозитите от натриев карбонат са използвани за египетската мумификация.

Вулканът Ерта Але, Етиопия

Това е един от най-опасните вулкани на Земята. Дребните земетресения са нещо постоянно в региона. Те довеждат до образуването на множество дълбоки бездни. Една от причините за това е, че в подножието на Ерта Але има две езера от лава. Количеството в тях постоянно се променя, което кара повърхността на Земята да се разтърсва.

Езерото Ниос, Камерун

То е изключително дълбоко и опасно. Разположено е в периферията на вулкан и се намира над джоб от магма, която изпуска достатъчно въглероден диоксид, за да превърне водата във въглеродна киселина. В това езеро има достатъчно въглероден диоксид, за да убие всички живи същества около него.

През 1986 г. езерото Ниос изхвърля голям облак от въглероден диоксид, който задушил 1700 души. След това е поставена тръба, която да отвежда вода от дъното на езерото до повърхността, за да може въглеродния диоксид да се отделя постепенно и в безопасни количества.

Източник: obekti.bg