Съвсем скоро това ще е една от най-търсените билки
Билката котешка стъпка е позната още като билката на Левски, тъй като той я използвал за лечение на всякакви болести в годините, когато е бил свещеник. 

Съвсем скоро това ще е една от най-търсените билки.

Само вижте за колко неща помага:

Котешка стъпка (Clinopodium vulgare), известна още като черновръх и див босилек, е една от най-полезните билки, която е добре да имаме в домашната аптека, съветва Никола Мангалджиев. Името идва от формата на красивите розови цветчета, наподобяващи котешки лапички.

Ползите от билката, наричана често вълшебна, са многобройни

Има успокояващо действие, нормализира кръвното налягане,
стимулира силно регенеративните процеси,  усилва съпротивителните сили. Помага срещу миома, камъни в бъбреците, цистит, гастрит, паркинсон, кожни заболявания,  бемки, екземи.

Котешка стъпка е билката, за която се смята, че е била използвана от Васил Левски. Той лекувал всякакви болести и кожни наранявания с нея, когато е бил свещеник. Тя е позната още като черновръх или див босилек. Получила е името си заради формата на цвета.

Котешката стъпка се счита за билката, която може да лекува дори рака. Досега са правени експерименти само върху мишки, но е установено, че след приемането й, те са се възстановили напълно.

 

Тя се използва също и при камъни в бъбреците, цистит, диабет, гастрит, шипове, хемороиди и Паркинсон.

Билката премахва и кокоши трън. Нужно е да се пие чай от нея в продължение на седмица.

Тя избавя от мазоли.

За целта смесете мед, счукан чесън с цветове от билката. Получава се мехлем, който трябва да нанесете върху крака и да го оставите за половин час.

Билката може да бъде открита в Родопите, Средна гора и Стара планина.

И още:

СТРЪК КОТЕШКА СТЪПКА (Herba Clinopodi)

Съдържа: вещество с успокояващо действие, стимулира силно регенеративните процеси на човешкия и животинския организъм, отразява се благоприятно на кръвоносната система, усилва съпротивителните сили.

Препоръчва се при: гинекологични заболявания, миома на матката, мастопатия на млечната жлеза, простати, бъбречнокаменна болест, отразява се добре на кръвоносната система, изчиства артериалните плаки и смущения в кръвоносната система, при високо кръвно налягане, стимулира регенеративните процеси на човешкия организъм, при ракови образувания, при гастрит, кожни заболявания, бемки, брадавици, екземи, пърхот и др.

Усилва съпротивителните сили, при нощно напикаване у деца, има антидиабетично действие.

Начин на употреба: под форма на запарка – 1 супена лъжица от билката се залива с 400 мл вряща вода и се оставя да престои похлупена в продължение на 1/2 – 1 час. Това е доза за 1 ден – пие се на 3 пъти преди ядене.

Източник: Petel